НЕМА ПОТПИСА НА НЕУСТАВНОМ АКТУ: Зашто је председник Вучић вратио спорни Закон о водама у Скупштину

Б. Царановић

23. 07. 2021. у 21:00

СПОРНИ Закон о водама, који је прошле недеље дигао еколошке организације и јавност на ноге, ипак неће добити потпис председника Александра Вућића. Он је у петак, наиме Скупштини вратио Закон о водама на поновно одлучивање, јер није усклађен са уставноправним поретком наше земље.

НЕМА ПОТПИСА НА НЕУСТАВНОМ АКТУ: Зашто је председник Вучић вратио спорни Закон о водама у Скупштину

Фото Танјуг

Када је недавно нова верзија Закона о водама, која предвиђа да се водно земљиште даје у закуп директном погодбом, глатко прошла Скупштину и добила потврду посланика, невладине еколошке организације и активисти затражили су да председник Србије Александар Вучић не потпише измене Закона о водама. Да би изгласане измене биле важеће, по Уставу Србије, председник мора да стави свој потпис на њих.

Еколошка удружења су се побунила јер би, како кажу, Закон о водама имао катастрофалне последице, подразумевао би закуп водног земљишта по принципу "непосредне погодбе", која искључује процедуру јавних конкурса. Односио би се и на случајеве постављања плутајућих објеката - сплавова, и у случају коришћења речних наноса - односно, експлоатације шљунка који се користи као грађевински материјал. Критике истичу и да се њиме елиминише принцип транспарентности, конкурентности и тржишта.

Вучић је пре недељу дана обећао да ће нови пропис прочитати и потписати га једино ако је у складу са Уставом, да је посао државе да ради на зеленој агенди озбиљно и одговорно. Закон је од петка поново у Скупштини, али удружења за заштиту природе страхују да то ипак није спасоносно решење.

- Посланици могу поново да изгласају исти закон, а тад он према Уставу почиње да важи и није му потребан потпис - каже Јован Рајић, оснивач Регулаторног института за обновљиву енергију и животну средину (РЕРИ). - Покренули смо са Светском организацијом за природу петицију за расписивање референдума о неуставним и незаконитим измена Закона о водама. И позивамо све грађане Србије да је својим потписима подрже. Већ смо сакупили 70.000 потписа којим тражимо да се Закон стави на јавну расправу, да о изменама могу суд да дају стручњаци.

ХАОС НА РЕКАМА

ПРЕМА Рајићевим речима, нема дилеме да је овај закон у интересу Београда који га је предложио, власника сплавова и фирми које експлоатишу шљунак.

- Иако из Града изјављују да су овим законом хтели да реше хаос на рекама, он је заправо прилагођен градској одлуци о сплавовима. Сматрамо да је неопходно да се хаос среди, али уставно, и да се испоштују све процедуре - каже Рајић. - Закон је неуставан, јер се пре свега не слаже са Законом о јавној својини.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)