МИНИСТАР МАЛИ: Оцена Стејт дипартмента пружа додатни подстрек и наду да ће Србија још више напредовати

Novosti online

23. 07. 2021. у 14:19

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали данас је истакао да је нови Извештај о глобалној инвестиционој клими за 2021. америчког Стејт дипартмента, у коме је Србија високо оцењена, још један доказ испавне економске политике коју спроводи наша земља, те да постигнути резултати, посебно када је реч о финансијској дисциплини и финансијској стабилности пружају додатни подстрек и наду да ће Србија још више напредовати.

МИНИСТАР МАЛИ: Оцена Стејт дипартмента пружа додатни подстрек и наду да ће Србија још више напредовати

Фото: Танјуг/Д.К.

- Кључ напретка јесу бројне инвестиције, које упркос кризи која је изазвана пандемијом вируса корона не заобилазе Србију. Напротив, како је Стејт дипартмент оценио, сигурност и стабилност коју смо постигли, уз одличан стратешки положај земље, квалитетну и образовану радну снагу, подстицаје за инвестирање и аранжмане о слободној трговини, пре свега са Европском унијом, извесно представљају победничку комбинацију, у којој пре свега добијају грађани наше земље - рекао је Мали.

Он је напоменуо да се отварањем фабрика креирају и нова радна места, што води бољој конкурентости и увећању животног стандарда грађана.

- Раст животног стандарда је циљ од којег Влада Републике Србије и председник Александар Вучић, не одступају. Све што Србија чини, усмерено је ка бољитку грађана ове земље. Можда по први пут грађани сведоче да је јавни интерес, односно интерес грађана важнији од приватних интереса појединаца, са чиме смо се некада сусретали веома често. Економски напредак мора бити равномеран на читавој територији наше земље, а у томе ће значајно помоћи никада већа инфраструктурна улагања. Само до краја године имаћемо још четири ауто-пута у изградњи, тако да ће укупно у изградњи бити осам ауто-путева. Уз изградњу путева, ради се на железници, као и на изградњи водоводне и канализационе мреже широм Србије, што је додатни подстрек за стране директне инвестиције - оценио је.

Подсетио је и да се не одустаје од спровођења амбициозног плана „Србија 2025“, који води до значајнијег унапређења животног стандарда, отварајући нашу земљу још више и за домаће и стране инвестиције.

Мали је посебно напоменуо да је инвестициона клима у нашој земљи значајно унапређена последњих година, чему је допринела измена кључних прописа, али и домаћинска и одговорна економска политика.

- Наиме, уз очување фискалне стабилности и иницијативе које подстичу раст, попут никад већих јавних инвестиција, препозната је и интенција смањења пореског оптерећења. Незаобилазне су и мере помоћи грађанима и привреди које се још увек спроводе. Захваљујући трећем пакету помоћи ове године, за шта је издвојено око 266 милијарди динара, Србија је очувала радна места и привреду. Истовремено, јавне финансије су стабилне и под контролом упркос потресима на међународној сцени, имајући у виду да је одржавамо низак дефицит, док се фискални простор користи у циљу подршке привредном расту. Јавни дуг је на нивоу испод 60 одсто, колико је прописано Мастришким уговором - објаснио је он.

Мали је додао да је од посебног значаја одлична сарадња са Међународним монетарним фондом (ММФ), која је искључиво саветодавног карактера.

- Користимо најбољу светску праксу и примењујемо је у Србији. Носиоци капитала препознали су значајне промене које су се у нашој земљи догодиле претходних година и које су допринеле побољшању пословног амбијента. Зато смо шампиони по питању привлачења страних директних инвестиција у овом региону. Очекујемо да ћемо са Сједињеним Америчким Државама успоставити још бољу сарадњу и још више унапредити инвестиције из те земље. Имамо посебна очекивања када је у питању ИТ сектор, али и када је у питању пољопривреда, управљање чврстим отпадом, заштита животне средине, обновљиви извори енергије - навео је Мали.

Он је истакао да се много очекује и од додатног развоја тржишта капитала у нашој земљи, посебно зелених обвезница које ће бити посебно интересантне страним инвеститорима, те да ће детаљи бити познати након усвајања Стратегије развоја тржишта капитала, чије се усвајање очекује у септембру ове године.

- Тиме ћемо унапредити понуду финансијских инструмената и истовремено још више повећати и домаће и стране инвестиције. То нужно води даљем расту БДП-а, расту наше економије, а самим тим и расту плата и пензија - навео је Мали и закључио да Србија назаустављиво иде напред.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)