ТРЖИШТЕ СЕ ПОНОВО БУДИ: Два пута више пара потрошено за некретнине него лане

Б.Ца.

23. 07. 2021. у 14:55

ДВОСТРУКО више потрошили смо ове године него у исто време лане за куповину некретнина. Судећи по новим подацима из Извештаја о стању непокретности за други квадратл ове године, Републичког геодетског завода, након корона године, ово тржиште поново буди.

ТРЖИШТЕ СЕ ПОНОВО БУДИ: Два пута више пара потрошено за некретнине него лане

Фото Танјуг

За куповину непокретности потрошили смо тако 1,6 милијарди евра, од чега је више од половине потрошено за станове, којих је укупно продато 13.016. У београду је од 5.250 станова који су продати, половина у староградњи, а половина у новоградњи.

У односу на прошлу годину, цене станова у Београду и Новом Саду веће су за 14 одсто.

- У другом кварталу 2021. године је, у поређењу са истим кварталом претходне године, регистровано за 84,5 одсто више уговора. Највећи пораст броја регистрованих уговора забележен је у Нишу - 104,6 процената, у Београду и Крагујевцу - 90 одсто и у Новом Саду - 81одсто - пише у Извештају. - Треба подсетити да је други квартал 2020. године обележило ванредно стање због пандемије COVID-19, када је услед ограничења кретања током априла месеца забележен драстичан пад активности на тржишту непокретности.

Од априла до јуна 2021. године највише су се прометовали станови са преко 4.300 месечних купопродаја, грађевинско земљиште са 3.150 купопродаја, стамбени објекти са преко 2.250, пољопривредно земљиште близу 1.800 .

Учешће станова у укупном промету од 29 одсто представља повећање од 1 проценат у односу на исти квартал претходне године. Учешће грађевинског земљишта у укупном промету у порасту је од 3 одто, а учешће стамбених објеката и пољопривредног земљишта у паду је за 2 процента.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)