СТЕЈТ ДИПАРТМЕНТ ОЦЕНИО СРБИЈУ: Мишљење америчких инвеститора у нашој земљи генерално је позитивно

Танјуг

23. 07. 2021. у 11:28

АМЕРИЧКИ Стејт дипартмент високо је оценио инвестициону климу у Србији у извештају за 2021., истичући вишегодишње спровођење макроекономских реформи, фискалну дисциплину и финансијску стабилност као главне факторе који су допринели побољшању услова за страна улагања.

СТЕЈТ ДИПАРТМЕНТ ОЦЕНИО СРБИЈУ: Мишљење америчких инвеститора у нашој земљи генерално је позитивно

Стејт департмент / Архива

У новом Извештају о глобалној инвестиционој клими за 2021, Стејт дипартмент наводи да је мишљење амерчких инвеститора у Србији генерално позитивно због стратешког положаја земље, добро образоване и расположиве радне снаге, одличног знања енглеског језика, подстицаја за инвестирање и аранжмана о слободној трговини са кључним тржиштима, пре свега с Европском унијом.

У документу се посено наглашава да инвеститори из САД-а уживају једнака права у тржишној утакмици као њихови српски и други страни конкуренти.

- Инвестициона клима у Србији се последњих година побољшала, вођена макроекономским реформама, већом финансијском стабилношћу, фискалном дисциплином и процесом приступања Европској унији (ЕУ), који подстиче законодавне промене које унапређују пословну климу - пише у извештају.

Напомиње се да је влада успешно завршила 30-месечни инструмент за координацију политике са Међународним монетарним фондом (ММФ) у јануару 2021. године, да ради на новом стендбај аранжману, као и да је Србија 2020. напредовала за четири места на Дуинг Бизнис листи Светске банке и да заузима 44. позицију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)