МАЛИ НАЈАВИО: Нова помоћ грађанима и привреди - По први пут минималац у Србији иде на 300 евра

Novosti online

23. 07. 2021. у 08:43 >> 10:20

МИНИСТАР финансија Синиша Мали био је гост Јутарњег програма Пинк телевизије.

МАЛИ НАЈАВИО: Нова помоћ грађанима и привреди - По први пут минималац у Србији иде на 300 евра

Foto: Printskrin Instagram/mali_sinisa

Министар Мали говорио је о постигнутим резултатима у протеклом периоду, о новим инвестицијама, као и о спровођењу Трећег пакета подршке привреди и грађанима.

Министар је рекао да ће следеће среде, 28. јула, бити исплаћена и четврта рата ауто-превозницима, који примају 600 евра по аутобусу, а да ће 6. августа бити исплаћена  помоћ за лица која самостално обављају другу делатност у култури, њих 777, које нису обухваћена прошле године.

-Потом, 16. августа следи уплата још једног пуног минималца за запослене у угоститељству и туризму, као вид секторске помоћи. У септембру ће бити уплаћено по 50 евра за наше најстарије суграђане, а у новембру преосталих 30 евра за све грађане Србије- објаснио је Мали.

Министар је напоменуо да је за трећи пакет помоћи укупно издвојено око 266 милијарди динара.

- Свако обећање које смо дали, испунили смо у дан и у динар. Исплатили смо три пута по половину минималне зараде, за запослене у приватном сектору, а реч је о милион и 200 хиљада радника колико их је добило ту помоћ. Исплатили смо и први пут 60 евра за незапослене, односно оне који су били на евиденцији Националне службе за запошљавање. Држава је уплатила и по 30 евра за 5,7 милиона грађана, као и 3.000 динара за оне који су се вакцинисали - рекао је Мали.

Осврнуо се и на најављено повећање минималне цене рада, са садашњих 32.000 на 35.000 динара и рекао да ће наредних дана бити организован дијалог са унијама запослених, послодавцима и Владом Републике Србије.

- Подсетићу да смо почетком године имали повећање минималне цене рада за 6,6 одсто, а истовремено и повећање пензија и плата у јавном сектору. Сваке године, како нам расте економија, а то је опредељење нашег председника Александра Вучића, највећу корист имају грађани. Када је минимална цена рада у питању, по први пут идемо на 300 евра. Сада је 32.000 динара, а желимо да идемо са повећањем не мањим од 9 процената, на 35.000 динара - навео је он.

Објаснио је да минимална цена рада подстиче раст просечне зараде у нашој земљи, која је у априлу била око 560 евра.

- Пре неколико година, кренули смо са просечном платом која је била 329 евра. Из године у годину расте просечна зарада, расту плате људима, а то је управо основа наше политике - рекао је Мали.

- Грађани Србије могу да виде да Србија иде незаустављиво напред.  Иза тога стоји само једна особа - Александар Вучић. Имате групу медијских тајкуна, политичара и банде, који су направили спрегу да дођу на власт, да зараде паре за себе, пребаце на Маурицијус - рекао је министар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)