ПОЛИТИКОМ НА БУК БИЈЕЛУ: Зорана Михајловић, за "Новости", о нападима из Црне Горе и ФБиХ

Е. Р.

23. 07. 2021. у 10:14

МИНИСТАРКА енергетике Зорана Михајловић је реаговала на изјаве потпредседника Владе Црне Горе Дритана Абазовића и његових домаћина из Федерације БиХ, приликом његове недавне посете Сарајеву у којима тврде да ће пројекат "Бук Бијела" угрозити животну средину у ЦГ.

ПОЛИТИКОМ НА БУК БИЈЕЛУ: Зорана Михајловић, за Новости, о нападима из Црне Горе и ФБиХ

Зорана Михајловић

Она је за "Новости" рекла да ова изјава значи директно нарушавање енергетске безбедности региона.

- То је покушај заустављања изградње било ког електроенергетског капацитета који користи обновљиве изворе енергије. Позадина је несумњиво и искључиво политичка. Однос између Србије и Републике Српске (РС) је омиљена тема дневнополитичких активности оних којима та сарадња смета. На крају крајева, нисам приметила ставове неког од стручњака из области животне средине већ само наводе политичара са различитим дневнополитичким интересима. Са друге стране, енергетска безбедност је важно питање за цео регион, и у смислу производње електричне енергије, и диверсификације праваца и извора снабдевања гасом, и верујемо да је ово само један у низу пројеката у области енергетике који ће имати регионалну димензију.

Да ли овај пројекат угрожава животну средину?

- Поступак утврђивања утицаја изградње пројекта ХЕ Бук Бијела на животну средину започет је још 2011. и спроводи се према прописима РС. За овај пројекат урађена је Студија о утицају на животну средину, која садржи и посебно поглавље у којем је обрађен утицај на животну средину на простору ЦГ, и има важећу еколошку дозволу коју је издало Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС. Они који се нису оглашавали овим поводом у неким претходним годинама кад је пројекат предвиђао да акумулационо језеро физички долази до Дурмитора, јављају се данас да критикују када је тај пројекат значајно редукован и физички не излази ван граница Републике Српске. Представници црногорске владе су могли да питају своје експерте на ту тему или да бар на сајту сопственог министарства виде да нови пројекат, који је добио сагласност министарства животне средине, већ десетак година тамо стоји без примедаба или било каквих негативних коментара.

УВАЖАВАМО УНЕСКО

ЗА Абазовићево помињање Унеска и угрожавање баштине, Зорана Михајловић каже да Србија уважава ову организацију:

- Пројекат има апсолутно сва одобрења и дозволе. Такође, има израђене и потврђене све студије утицаја на животну средину, уз напомену да је у студијама кроз посебно поглавље третиран део утицаја пројекта на Дурмитор, где је доказано да таквог утицаја - нема. Верујем да нема разлога да изградња ХЕ Бук Бијела не буде настављена утврђеном динамиком јер је све урађено на законит начин. Спремни смо да пружимо све потребне информације и податке, како би надлежна тела Унеска и његове чланице имале адекватан увид у све аспекте пројекта ХЕС Горња Дрина.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)