БРНАБИЋ У ЊУЈОРКУ: Интересовање америчких компанија за улагања у ИТ сектор у Србији

Novosti online

20. 07. 2021. у 09:42

ПРЕДСЕДНИЦА Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је данас да су резултат првог дана разговора са представницима америчких компанија у Њујорку најаве три или четири нове инвестиције у Србију.

БРНАБИЋ У ЊУЈОРКУ: Интересовање америчких компанија за улагања у ИТ сектор у Србији

Фото: Влада Републике Србије

Брнабић, која борави у дводневној посети САД, рекла је, након састанка са више од 50 чланова њујоршког огранка организације „Young Presidents Organizations“, да је изузетно задовољна састанцима у Њујорку, на којима су најављене инвестиције или инвестициони фондови за наша предузећа, памет и младе таленте.

Брнабић је навела да та глобална елитна организација окупља председнике, власнике и чланове топ менаџмента изузетно успешних компанија, млађих од 45 година, напоменувши да је учеснике састанка упознала са резултатима које је Србија постигла и са свим што чини.

Брнабић је истакла да је наишла на јако добар пријем и да су учесници састанка најавили да ће доћи у Србију и да ће инвестиције које су планирали у друге делове света, попут Индије, преусмерити на нашу земљу.

Брнабић је указала на то да су они заинтересовани за улагања у ИТ сектор, стартап компаније, биотехнологију и биомедицину, објаснивши да те инвестиције нису класичне, већ инвестициони фондови.

Биће то новац за наше талентоване и паметне људе који имају компаније.То ће бити жив новац да наставимо раст и развој и то је набоље и највише што можемо да добијемо и пожелимо, рекла је председница Владе.

Према њеним речима, по повратку у Србију остаје доста посла да се све потврди и да у земљу унесемо нова средства која су нова шанса за младе.

Брнабић је изразила задовољство због тога што су челници блокчејн компаније "Гилдед" са којима је претходно разговарала, исказали интересовање за Србију и позицију коју има у области блокчејна - најновије технологије која обезбеђује висок ниво заштите података и гарантује трансакције без могућности злоупотребе.

У годинама које долазе „Гилдед“ ће бити једна од највећих и најнапредних компанија. Ако их доведемо у Србију успећемо да се позиционирамо на светском тржишту у финансијским технологијама, трговини златом и дигиталној сфери, нагласила је премијерка.

Како је истакла, представници компаније „Гилдед“ били су импресионирани оним шта је Србија урадила у области е-управе, али и позицијом на пољу блокчејна.

Брнабић је навела да су они изразили интересовање за наше капацитете за чување података и наш Дата центар у Крагујевцу.

Ако завршимо све данас започето, они ће доћи у Србији или ће у нашој земљи чувати своје податке, рекла је Брнабић, нагласивши да би то имало огроман значај за нашу земљу.

То је заиста следећи ниво о коме не сањамо само ми, већ било која земља у Европи. Пресрећна сам што смо направили велики корак, рекла је она и изразила захвалност нашој дијаспори и организацији „Serbian Entrepreneurs“ која је помогла организацију састанака.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)