ЈЕФТИНИЈА МАСКА СКУПЉА 150 ДИНАРА: "Страдиваријусов" производ за који је оглашена акција на амбалажи има наведене три цене

Е. Б. Т.

15. 07. 2021. у 14:32

ПОТРОШАЧИ су недавно били непријатно изненађени када су у продавници бренда "Страдиваријус" наишли на маске за телефон, које су на оглашеном попусту биле 150 динара скупље од њихове редовне цене.

ЈЕФТИНИЈА МАСКА СКУПЉА 150 ДИНАРА: Страдиваријусов производ за који је оглашена акција на амбалажи има наведене три цене

Цена на снижењу (лево) и редовна цена (десно)

Читатељка "Новости" Јадранка М. која нам се пожалила, хтела је да купи овај производ у њиховој радњи у тржном центру "Ушће".

На предњој страни паковања, као акцијска цена маске наведено је 899 динара, а изнад је прецртана цифра 999 динара, што би требало да значи да је толико коштала пре појефтињења. Међутим, када се погледа декларација на задњој страни амбалаже, ту је истакнута цена од 749 динара. Ово је, заправо, права редовна цена. Јадранка каже да је одустала од куповине, јер јој је то деловало неозбиљно.

- То је бесмислено, производ на акцији скупљи него у редовној понуди - каже она. - То ми одмах изгледа као неко "муљање", нисам купила маску, нећу да плаћам више.

С друге стране, како за наш лист кажу у шпанском модном ланцу INDITEX, који је власник бренда "Страдиваријус", у питању је грешка у етикетирању споља на амбалажи. Они тврде да купац ни у једном тренутку не би био оштећен.

- Тај производ је коштао 749 динара, а тренутно је 349 динара - објашњавају у компанији. - Дошло је до грешке у брзини приликом етикетирања споља на амбалажи. Проверили смо и то се десило једино у том продајном објекту. Купац у сваком случају не би био оштећен, јер је права цена садржана у аларму, односно у заштитном пластичном бар-коду унутар производа. Тако да би му, у сваком случају, било наплаћено 349 динара.

И да је купац питао на благајни, како наводе, проверили би и добио би тачну информацију. Они истичу да чим су добили наша питања и утврдили где се крије грешка, одмах су исправили ту цену споља на амбалажи и ускладили са правом.

Купцима остаје да верују или не верују у њихову тврдњу да је у питању ненамерна грешка. Удружења потрошача упозоравају да грађани морају да воде рачуна о цени за коју је наведено да је снижена, јер се често дешава да је у питању лажни попуст. Тако се дешава да одређени производи на акцији имају исту цену која је месец дана раније била редовна. То значи да трговци у краћем периоду пред оглашавање снижења нагло подигну цену, да би је после спустили и приказали попуст. Таква пракса је забрањена, а грађани који то примете треба да пријаве инспекцији или да се обрате удружењу потрошача. Међутим, то могу да уоче само купци који редовно прате цене у намери да нешто купе.

ПОРЕЂЕЊЕ ЦЕНА

ОРГАНИЗАЦИЈЕ које се баве заштитом потрошача саветују грађане да упореде цене након што одлуче који производ желе да купе. Учестала је појава да неки продавац огласи попуст од 20 до 50 одсто, док је истовремено код других трговаца редовна цена за исти производ чак и нижа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)