КОД МАЈСТОРА НА ЦРНО НЕМА РЕКЛАМАЦИЈЕ: Дејану Марковићу фасаду офарбали различитим нијансама, а бетонска плоча и изолација попуцале

Е. Б. Т.

15. 07. 2021. у 11:17

ГРАЂАНИ који ангажују мајсторе који раде на црно нису заштићени законом уколико занатлија направи неку штету, нити могу да рекламирају услугу.

КОД МАЈСТОРА НА ЦРНО НЕМА РЕКЛАМАЦИЈЕ: Дејану Марковићу фасаду офарбали различитим нијансама, а бетонска плоча и изолација попуцале

Архива

Своја права могу да остваре једино уколико су упослили раднике са регистрованом фирмом. У том случају су мајстори дужни да за своје радове и поправке обезбеде потрошачима гаранцију од две године. Рачун је доказ да је занатлија у том периоду одговоран за пружену услугу и грађани могу да је рекламирају ако нису задовољни.

Зато потрошачи прво треба да провере да ли мајстори легално раде, како не би завршили са проблемом који има читалац "Новости" Дејан Марковић. Он је ангажовао раднике на црно за адаптацију куће од 200 квадрата. За то им је, уредно, у складу са договором исплатио око 12.000 евра. Међутим, добио је фасаду која је офарбана у различитим нијансама, попуцалу бетонску плочу и напуклу изолацију.

- Већ четири месеца их јурим и не успевам да решим проблем - каже Марковић. - Нисам размишљао да ли су регистровани или нису, јер до мајстора се, ионако, тешко долази. Људи чекају месецима. Очекивао сам фер однос, да ће, ако су направили грешке, то и исправити. Они раде већ годинама на црно и наставиће. Ко зна колико људи је оштећено.

У Националној организацији потрошача истичу да у овој ситуацији, Марковић може само приватно да тужи мајсторе или да их пријави тржишној и пореској инспекцији.

- У случају да их пријави неће моћи да оствари никакву накнаду, већ ће само мајстори бити кажњени - објашњава Јовановићева. - Савет потрошачима је да прво провере да ли су радници регистровани. Такође, пре обављања радова треба од мајстора да траже спецификацију, колика је цена њихових услуга да се не би изненадили.

Она наглашава да су занатлије у обавези да дају рачун за обављени посао и да је то гаранција потрошачима да у наредне две године, ако нису задовољни услугом, могу да је рекламирају. Уколико мајстор не испуњава ову обавезу или неосновано скрати рок гаранције, потрошачи могу да га пријаве тржишној инспекцији. Грађани који ангажују мајсторе на црно, како истиче, то раде на сопствени ризик.

БЕЗ ДОГОВОРА СЛЕДИ СУД

ПОТРОШАЧИ у одређеним ситуацијама имају право да траже и накнаду материјалне штете која настане током извођења радова, ако су ангажовали регистроване мајсторе који су им издали рачун за обављени посао - истиче Никица Јовановић из НОПС-а. - Уколико се ова компензација не договори са радником, онда једино судским путем може да се оствари.

САВЕТ

ГРАЂАНИ могу да покушају да се заштите од бахатости нерегистрованих радника, тако што неће платити цео износ док сав посао не буде готов. У зависности од висине дуга мајсторима, може да постоји нада да ће поправити шта су забрљали. Ипак, најсигурније је радити са регистрованим занатлијама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)