ЕУ ХВАЛИ МОНЕТАРНУ ПОЛИТИКУ НБС: Србија током пандемије показала способност да поледице сведе на минимум

Танјуг

12. 07. 2021. у 13:55

ЕВРОПСКА централна банка и Европска комисија оцениле су да је Србија потврдила способност да економске последице пандемије сведе на минимум, као и да је одговор Народне банке Србије на пандемију био правовремен и снажан, речено је данас у Бриселу.

ЕУ ХВАЛИ МОНЕТАРНУ ПОЛИТИКУ НБС: Србија током пандемије показала способност да поледице сведе на минимум

Д. Балшић

То је оцењено на редовном годишњем дијалогу земаља чланица Европске уније, Западног Балкана и Турске, као и Европске комисије и Европске централне банке.

Састанак је део економског и финансијског дијалога чији је циљ припрема Западног Балкана и Турске за приступање Европској унији, а српску делегацију предводила је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић. У дијалогу је учествовао и државни секретар у Министарству финансија Гојко Станивуковић.

Табаковић се сагласила са оценом европских званичника да је "утицај кризе изазване пандемијом вируса корона у Србији ублажен снажним основама из преткризног периода, чему су допринеле и прудентне политике које су вођене претходних година".

Као пример, гувернерка је истакла стратешке активности на ширењу базе инвеститора и тржишта, што су и европски званичници препознали, оцењујући да је смањење робног извоза Србије ублажено распрострањеношћу оствареном у претходном периоду.

-Упркос пандемији, нето приливом страних директних инвестиција и током прошле године обезбеђена је покривеност дефицита текућег рачуна од око 1,5 пута. Ово је шеста узастопна година у којој бележимо пуну покривеност дефицита најстабилнијим приливима, а пројектујемо наставак овог тренда и у годинама које следе, навела је она.

Посебно је нагласила важност стратешких одлука председника Александра Вучића, које су омогућиле и снажан одговор Србије на пандемију и брз економски опоравак.

Фото: Танјуг

Јоргованка Табаковић

Одговорним вођењем економске политике у претходних девет година повећана је, додаје, отпорност наше економије на различите негативне утицаје.

-Уз правовремене и обимне монетарне мере и фискалне подстицаје, и уз успешну стратегију вакцинације, то је кључно допринело да већ у првом тромесечју 2021. године наш бруто домаћи производ премаши преткризни ниво. Све заједно, уз наставак реформи и инвестиција, имаће за резултат да и ове године, као и прошле, Србија има једну од највећих стопа раста у Европи, рекла је Табаковић.

Европска централна банка и Европска комисија оцениле су и да је, реагујући благовремено и снажно, НБС пружила значајну подршку брзом економском опоравку у Србији.

Како је рекла, својим мерама НБС доприносила је додатном расту ликвидности банака у периоду када је то било најпотребније.

-Обезбедили смо несметано функционисање финансијског система и још повољније услове финансирања привреде и грађана Народна банка Србије је често била прво уточиште реакција којима смо подржали грађане, привреду и државу да финансијски лакше преброде ову кризу.

Уз мере из области финансијског сектора, укључујући и омогућен мораторијум на отплату кредитних обавеза и кредите из гарантне шеме, повољни услови финансирања допринели су расту кредитне активности од око 10 одсто међугодишње на крају 2020. године.

То је и током пандемије доприносило равномерном опоравку потрошње и инвестиција, истакла је Табаковић.

Европска централна банка и Европска комисија констатовале су и да је инфлација остала ниска и стабилна, као што је то био случај и у претходних седам година.

У 2020. години инфлација се кретала око доње границе дозвољеног одступања од циља (3 ± 1,5 одсто), уз пројекцију да ће се у средњем року кретати око централне вредности циља НБС.

Фото З. Јовановић

Истакнути су и значај очуване усидрености средњорочних инфлационих очекивања и током пандемије, стабилност девизног курса, као и адекватан ниво девизних резерви мерен различитим критеријумима.

Европска централна банка и Европска комисија оцениле су и да је, захваљујући доброј позицији коју је имао пре избијања пандемије, као и правовременој и адекватној подршци економске политике, домаћи банкарски сектор остао отпоран на ризике.

На то указују и показатељи адекватности капитала и ликвидности, који су и током пандемије остали знатно изнад регулаторних минимума.

Поред тога, оцењено је и да је криза изазвана пандемијом вируса корона потврдила значај свих претходно предузетих мера и активности на плану решавања питања проблематичних кредита, захваљујући којима је учешће проблематичних кредита у укупним кредитима крајем 2020. године снижено на 3,7 одсто, а на том нивоу било је и на крају маја 2021. године.

Констатован је и напредак који се остварује у процесу динаризације, и то у условима повећане неизвесности изазване пандемијом.

Највећи напредак у претходној години дана забележен је код учешћа динарских кредита привреди, које је током претходних дијалога истицано као приоритет, а наводи се и даљи раст динарске штедње становништва.

Тиме је у знатној мери испуњена препорука дата у оквиру прошлогодишњег дијалога - да се настави подршка већој употреби домаће валуте.

Једине препоруке у оквиру овогодишњег дијалога из надлежности НБС односе се на наставак примене снажног регулаторног оквира у финансијском сектору у складу с најбољом међународном праксом, као и наставак подршке процесу динаризације, укључујући промовисање инструмената заштите од девизног ризика.

Такође, подаци које НБС, као један од важних произвођача званичне статистике у земљи, редовно доставља европским институцијама, оцењени су као усклађени с методолошким захтевима Евростата и Европске централне банке.

Говорећи о мерама за наредни период, Табаковић је истакла да је пред свим учесницима дијалога богата реформска агенда, као и да је Србија своју агенду јасно дефинисала у Програму економских реформи.

-Напретком сваке земље појединачно стварамо основе за још већи заједнички просперитет. Задатак НБС јесте да останемо прва асоцијација за стабилност и поверење, закључила је гувернерка.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)