ДРОНОВИ ЗА УСЕВЕ: Отворен четврти пољопривредни сајам у Сремској Митровици "Агросирм"

С. Костић

09. 07. 2021. у 19:11

СРПСКА пољопривреда увођењем најсавременије технологије и спајањем са ИТ облашћу великим корацима иде напред. После више од годину дана борбе са короном, ово је јединствена прилика да први пут у Сремској Митровици пољопривредни произвођачи могу да виде сву механизацију, оно што смо због пандемије пропустили.

ДРОНОВИ ЗА УСЕВЕ: Отворен четврти пољопривредни сајам у Сремској Митровици Агросирм

Фото: Приватна архива

Ово је у петак на отварању пољопривредног сајма "Агросирм" у Сремској Митровици рекао ресорни министар Бранислав Недимовић. Пољопривредни сајам отворио је своје капије за посетиоце на Хиподрому у оквиру Казнено-поправног завода у Сремској Митровици. На њему учествује више од 100 излагача из области пољомеханизације, месних производа, произвођачи сточне хране...

Сајам пољопривреде прилика је и да се виде и најсавременије машине, које вреде и по неколико стотина хиљада евра. Тако, просечна цена дрона који може да се користи у пољопривреди је око 25.000 евра. Изложени трактори коштају од неких 50.000 до 220.000 евра. А најскупља машина која је изложена на сајму у Сремској Митровици је комбајн вредан више од 200.0000 евра.

Министар Недимовић је подсетио и на неке потенцијале у аграру, нарочито када је у питању извоз.

- Производи које ми можемо да испоручимо без царине су овчије, козје млеко и воћне ракије - казао је Недимовић. - То нам пружа нове прилике. Наш извоз према Русији је до сада био око 365 милиона долара, а увоз 114.

На више од 10.000 квадратних метара изложбеног простора, постављена је најсавременија пољопривредна механизација, соларни панели, пољопривредни дрон... Посетиоци имају прилику да виде и разна пољопривредна газдинства, као и удружења из локалних руралних подручја.

И ове године на Сајму, представља се Казнено-поправи завод у Сремској Митровици, са својим широким асортиманом, али и новим иновативним производом - соларном приколицом.

- Тренутно овде на Сајму може да се види приколица која даје 13 киловата струје, и две овакве приколице могу да заливају 40 хектара земље - рекао је Александар Алимпић, управник КПЗ у Сремској Митровици.

НОВИНЕ

ЗБОГ пандемије вируса корона, прошле године није одржан сајам. Посетиоци сада могу да учествују у конференцијама, едукативним радионицама, округлим столовима и предавањима. Сајам ради до недеље.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)