СРПСКЕ ПУТЕВЕ ВИШЕ НИКО НЕ ЗАОБИЛАЗИ: У мају и јуну наплата путарине већа за 50 и 20 одсто него истих месеци лане

С. БУЛАТОВИЋ

08. 07. 2021. у 13:14

ПУТНИКА је кроз нашу земљу, ако је судити по приходима "Србија пута", ове године значајно више него лане.

СРПСКЕ ПУТЕВЕ ВИШЕ НИКО НЕ ЗАОБИЛАЗИ: У мају и јуну наплата путарине већа за 50 и 20 одсто него истих месеци лане

Фото Д. Дозет

Само у мају, наплаћено је 2,6 милијарди динара путарине, што је за 50 одсто више него лане.

Прошлог месеца, возачи су на рампама оставили укупно 2,8 милијарди динара, што је за петину више него прошле године. Каса је пунија него и истих месеци 2019. - за 30 одсто.

Додуше, између та два пресека путарина је поскупела крајем јула 2019. и то 12 одсто, а фебруара ове године - 1,8.

Корона је лане драстично смањили путовања. На српким путевима је зато било око осам милиона возила мање него годину пре. Наплаћено је 1,5 милијарди динара мање од путарине. Овог пролећа друмовима иде нешто више путника него што су се путари надали.

- Планирани приход од наплате путарине према Годишњем извештају Сектора за наплату путарине за 2020. годину, за месец мај износи 2,43 милијарде динара - кажу у "Путевима Србије". Међутим, остварени приход за тај период је већи за 7,83 одсто од планираног. За месец јун остварени приход од наплате путарине већи је за 13,82 одсто од планираног.

Највећи број возила у мају и јуну забележен је на деоницама Београд - Прешево Димитровград и Београд - Суботица.

Поједине наплатне станице више не могу да испрате промет возила. ЈП "Путеви Србије" зато планирају проширење њих 26. Циљ је већа пропусна моћ и обезбеђивања засебних саобраћајних трака намењених искључиво за електронску наплату путарине.

- Прилагођавањем наплатних станица, корисницима електронске наплате путарине ће се омогућити пролазак кроз све станице без заустављања - истичу у "Путевима Србије".

- Неке од наведених наплатних станица су пројектоване пре више од 30 година за знатно мањи обим саобраћаја и за период када није постојала електронска наплата путарине. Циљ овог пројекта је да на наплатним станицама у Србији немамо задржавања и да на свакој имамо траку за електронску наплату путарине, што досад није био случај. Процењена вредност ових радова је 5,2 милијарде динара, а рок за реализацију пројекта је три године. ЈП "Путеви Србије" ће у наредном периоду расписати јавни тендер.

СТАНИЦЕ НА РЕМОНТУ

У НАРЕДНЕ три године прошириће се шест наплатних станица на деоници Београд - Суботица. Од Београда до Шида прошириће се две, Адашевци и Моровић, а на делу од Београда до Ниша - чак 15. Већи проток очекује се и на наплатним станицама Прешево, Димитровград и Обреновац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)