ШОЛАК ДУЖАН 3,3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Телеком Србија демантује наводе о лошем пословању

Е. В. Н.

02. 07. 2021. у 16:11

"ТЕЛЕКОМ Србија" демантује наводе о лошим пословним резултатима, који су се ових дана појављивали у одређеним медијама.

ШОЛАК ДУЖАН 3,3 МИЛИЈАРДЕ ЕВРА: Телеком Србија демантује наводе о лошем пословању

Архива

Из ове компаније поручују да је реч о штампи и телевизији, који су у власништву, или су повезани са Драганом Шолаком и "Јунајтед групом". Истовремено указују на велику задуженост свог конкурента.

"Телеком Србија" тврди да је управо Шолакова групација у незавидној финансијкој ситуацији - дугују 3,3 милијарде евра и имају губвитак у пословању од 73 милиона евра.

- Најновији покушај подметања "Телекому", у вези са извештајем о пословању ове државне компаније у претходној години, лансиран преко медија који су са Шолаком повезани и у његовом власништву, има за циљ управо покушај скретања пажње јавности са катастрофалних пословних биланса "Јунајтед групе", са централом у Луксембургу - наводе из "Телекома Србије".

ПРИТИСАК ТРЖИШТА

НА телекомуникационом тржишту је велика конкуренција. Непрекидна је трка за новом технологијом.

- Велики је притисак под којим се налазе приходи "Јунајтед групе", мора се улагати све више - кажу у "Телекому".

- И све то све уз огроман степен задужености по неповољним условима, јасни су разлози за максималну нервозу Драгана Шолака и његовог менаџмента, али и већинског власника BC Partners.

- Шолаково цартсво налази се на рубу пропасти. Како би финансирали своје ширење у региону бивше Југославије, али и у Бугарској и Грчкој, као и бројне куповине и оснивања медијских и телекомуникационих компанија, Драган Шолак и "Јунајтед група" су у претходном периоду инвестирали 500 милиона евра сопственог капитала и задужили се за катастрофалних 3,3 милијарде евра. Задужење "Јунајтед групе" је ишло углавном преко издавања обвезница, при чему је ефективна каматна стопа коју паћају 3,8 одсто, док је код већине европских оператера, по правилу испод један одсто.

Како даље објашњавају, "Јунајтед група" ће 2024. године морати да исплати прву рату од 425 милиона евра. Годину касније на наплату им доспева 500 милиона евра, а 2026. године чак 1.050 милиона евра. Две следеће године треба да плате још укупно 1,27 милијарди евра.

- Окосница Шолаковог царства је компанија "Јунајтед медија", у чијем су власништву Н1, "Нова" "Спорт клуб", "Данас", а њихови пословни резултати падају другу годину за редом, па су јој приходи у 2020. години смањени за пет одсто - тврди "Телеком Србија". - Са профитом је у минусу за чак седам одсто. У ове податке још нису ушли драматични губици корисника које је "Јунајтед медија" доживела у протеклих годину дана широм региона. ТВ канале Н1, "Спорт клуб" и остале сада гледа 700.000 људи мање. Практично свуда у региону, попут Босне и Херцеговине и Северне Македоније, где су кабловски оператери избацили из понуде "Спорт клуб", у замену су узели канале "Арена спорт" у нашем власништву.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)