АГЕНЦИЈЕ У СТЕЧАЈУ, ШТА ЋЕ БИТИ СА АРАНЖМАНИМА? Ево да ли ће путници моћи да поврате новац од осигуравајуће куће

С. Б. - Ј. Су.

25. 06. 2021. у 10:15

И ДОК путовања са агенцијом "Моузенидис травел" "висе о концу", у Београду су још две туристичке агенције затворила своја врата - "Александрија травел" и "Дискавери холидејс -Теди".

АГЕНЦИЈЕ У СТЕЧАЈУ, ШТА ЋЕ БИТИ СА АРАНЖМАНИМА? Ево да ли ће путници моћи да поврате новац од осигуравајуће куће

Фото З. Јовановић

Туристи који имају уплаћене аранжмане, новац ће моћи да поврате, највероватније, само преко осигуравајуће куће. Како "Новости" сазнају, у случају прве Миленијум осигурању је стигло 59 захтева за обештећење, док се на исту адресу јавило десет путника друге агенције. Да ли ће се наплатити из полисе, зависи и од тога да ли је путовање склопљено током њеног трајања.


Туристичка инспекција је по пријави путника обавила ванредни инспекцијски надзор у агенцији "Александрија травел". Донето је решење о привременој забрани обављања послова организације путовања. Поднет је и предлог за одузимање лиценце.

- Због неправилности поднети су захтеви за покретање прекршајног поступка надлежном суду - рекли су нам у туристичкој инспекцији.

ПРОВЕРАВАЈУ СЕ УГОВОРИ
ТУРИСТИЧКА

Агенција "Александрија травел" била је осигурана од одговорности за случај инсолвентности и одговорности за случај штете нанете путнику, по полиси која је закључена прошле године, за период од 1. јануара 2020 до 30. септембра 2020, на суму осигурања од 250.000 евра - сазнали смо у "Миленијум осигурању". - Туристичка агенција "Дискавери холидејс - Теди" била је осигурана од одговорности за случај инсолвентности и одговорности за случај штете нанете путнику, за период од 1. јануара 2020. до 30. септембра 2020. на суму осигурања од 200.000 евра. Потребно је проверити да ли су склопљени уговори о путовању закључени за време трајања полисе, као и да ли постоје одређени елементи кривичне одговорности власника туристичке агенције.

- Такође, констатована је инсолвентност привредног друштва, а све је достављено "Миленијум осигурању". То ће бити основ за активирање гаранције путовања.


На захтев директора туристичке агенције "Дискавери Холидејс - Теди", инспекција је, такође, утврдила инсолвентност. И овај случај је предат "Миленијум осигурању". Уз поднету прекршајну пријаву тражи се и одузимање лиценце.


Путницима који су због стечаја туристичких агенција остали без уплаћених аранжмана, штета ће бити надокнађена. То ће бити кроз полисе осигурања или банкарских гаранција, казала је Татјана Матић, министар туризма.


- Све туристичке агенције, које имају лиценцу су осигуране и то путницима гарантује да ће им средства која су уплатили бити враћена - истакла је Матићева.

- Путници у овим случајевима могу да се обрате туристичкој инспекцији. Када је реч о стечајевима агенција, ту постојање лиценце даје сигурност путницима да ће бити обештећени.


Према речима Александра Сеничића, директора Националне асоцијације туристичких агенција Србије ово је тек почетак њиховог пропадања.
- Било је очекивано да се то деси, јер су агенције у проблему после годину и по дана нерада - сматра Сеничић. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)