"ПЕЦАЈУ" ПРЕКО БАНАКА: Криминалци покушавају да дођу до шифара за мејл, а многи и до рачуна

С. Б.

25. 06. 2021. у 07:01

СТИГЛА вам је уплата из иностранства. Неочекивано је послат месечни извод трансакција. Банкари обавештавају колико је трошено картицама.

ПЕЦАЈУ ПРЕКО БАНАКА: Криминалци покушавају да дођу до шифара за мејл, а многи и до рачуна

Depositphotos

На први поглед, грађани би тешко посумњали да иза испорученог мејла не стоји матична банка. А у већини случајева стоје - хакери.

Последњих месеци све су чешћи покушаји "пецања" корисника финансијских институција у Србији. Ових дана клијентима Рајфајзен банке стиже захтев да ажурирају своје податке. Банка је зато свим клијентима послала упозорење да то никако не раде и да је реч о покушају злоупотребе података.

- Обавештавамо Вас да је у току је злонамерна активност слања и-мејл порука којима се клијенти позивају, привидно у име Рајфајзен банке, да ажурирају своје податке - стоји у обавештењу банке. - Преварна порука садржи линк на којем је наводно потребно унети своје податке. Молимо Вас да обратите пажњу уколико добијете поруку са оваквим садржајем, јер она није потекла од Рајфајзен банке. У питању је покушај преваре и злоупотребе података које клијент достави.

Стручњаци за безбедност на интеренету објашњавају да преваранти најчешће користе популарне банке, јер тако могу до дођу до великог броја грађана. Шта је крајњи циљ напада зависи од тога ко стоји иза њега. Некад желе податке о личности, а некад могућност да приступе рачуну или компанији.

- Због језика и величине тржишта, ми дуго нисмо били толико интересантни за нападе, али се и то мења - објашњава Владимир Вучинић, директор фирме која брине о сајбер сигурности. - Све више срећемо "фишинг" поруке које се праве за наше тржиште. Личи да је послато из неке банке, осигуравајуће куће, а током пандемије и из здравственог института. Сајбер криминалци који покушавају да дођу до података пробаће све. Банке често шаљу мејелове, па их зато често користе као шаблон. Циљ је да се корисник "упеца" и да остави своје податке. Неко покушава да дође до њихових шифри за социјалне мереже и мејлове, јер велики број корисника користи исту заштиту.

БЛОКИРАТИ КАРТИЦУ

- НЕДАВНО су преваранти покушали да "упецају" клијенте Поштанске штедионице - додаје Владимир Вучинић. - Тражили су број рачуна и број картица. Ако су деца, покушаће да купе патике и нешто слично. Озбиљнији крминалаци ће податке продати на "дарк нету", неформалном тржишту, где се ти бројеви продају за неколико долара или чак и за неколико стотина долара. Зависи колико су добри подаци. Зато сви који су оставили шифру картице или приступа електронском или мобилном банкарству, о томе треба одмах да обавесте банку.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)