ДИРЕКТОР У ЗАТВОРУ, РАДНИЦИ БЕЗ ПЛАТА: Више од 3.500 запослених забринуто за опстанак

З. Глигоријевић

25. 06. 2021. у 08:03

ИОНАКО тешку ситуацију у Јавном предузећу за подземну експлоатацију угља "Ресавица", изазвану огромним дуговањима, смањењем производње угља, технологије на нивоу 1965. године и другим проблемима, погоршало је хапшење в.д. директора компаније Марка Вуковића, јер нема ко да потпише налог за плате радника.

ДИРЕКТОР У ЗАТВОРУ, РАДНИЦИ БЕЗ ПЛАТА: Више од 3.500 запослених забринуто за опстанак

Фото З. Г.

Угрожен је и превоз радника, јер је ухапшен Владимир Перовић, одговорно лице "Рембас транса", ћерке фирме.

Око 3.500 радника забринуто је и за сам опстанак предузећа које храни њихове породице, јер су садашњи модел организовања и финансирања неодрживи. Зато је неопходно да се што пре постави први човек ЈП ПЕУ "Ресавица".

Фото З. Г.

Владан Спајић

- Тешко је последњих неколико година, али од оснивања, 1992. године, компанија никада није била у тежој ситуацији - истиче Слободан Кокерић, запослен у овом предузећу. - Радници се брину да ли ће морати да напуштају своја огњишта, јер се рудници углавном налазе у руралним деловима Србије, где, осим овога, ништа друго не ради. Производња тоне угља кошта око 9,5 хиљада динара, која се, због лимитиране цене, зависно од гранулације и квалитета, продаје за 6.000 до 9.000 динара. Цена угља је последњи пут незнатно подигнута 2013. године, а све што прати производњу, поскупело је 10 пута.

Фото: МУП

Главни инжењер за саобраћај компаније, Владан Спајић, додаје да држава са више од четири милијарде динара субвенционише зараде запослених, али да не постоји могућност инвестирања у повећање капацитета, технологију, кадрове и друго што би компанију извукло из кризе. Обојица саговорника спас виде у новом моделу организовања. Требало би да се именује добар менаџмент, који ће да уради нови план консолидације. Тако би се затворили рудници који су пред исцрпљењем, отворила нова лежишта и почела експлоатација борних минерала и доломита, што би омогућило зараду, а ниједан радник не би остао без посла.

РЕЗЕРВЕ

СРБИЈА има око 900 милиона тона геолошких резерви угља, које би могле да се експлоатишу кроз подземну експлоатацију, процењује Кокерић. Када је Колубара била потопљена, ускочили смо и помогли многим градовима. У свету се 90 одсто производње струје ослања на фосилна горива, а уколико их Србија запостави, биће у мраку.

ПЛАН КОНСОЛИДАЦИЈЕ

ВЛАДА је 2018. године усвојила добар план консолидације, који је дефинисао стратешке правце развоја свих девет рудника. Водило се рачуна о истражености, отворености лежишта, резерви и квалитету угља на тржишту. План, међутим, никада није реализован.

Како објашњава Спајић, држава треба да инвестира у нова лежишта, на којима би се радио механизовани ископ, попут Пољане код Пожаревца. Било би добро и стратешко партнерство за отварање модерних рудника и изградњу термоенергетских објеката, што би компанију више везало за ЕПС.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)