ХОТЕЛИ ДВА ПУТА ПЛАЋЕНИ: Поједини гарантују исти апартман и термин, док остали апелују на стрпљење

С. Б. - Ј. Су.

25. 06. 2021. у 11:00

МНОГИ грађани Србије који су решили да се одморе у неком од хотела у Грчкој - ових дана не спавају мирно.

ХОТЕЛИ ДВА ПУТА ПЛАЋЕНИ: Поједини гарантују исти апартман и термин, док остали апелују на стрпљење

Фото shutterstock

Једна од највећих грчких агенција "Музенидис травел", са којом сарађује велики број наших организатора пута, отказала је све аранжмане од 27. јуна до 31. јула. Већина домаћих агенција тврди да путници неће трпети - поново ће, својим средствима, платити смештај. Поједини обећавају исти хотел и термин, док други апелују на солидарност и разумевање.

Грчки "Музенидис травел" партнер је и београдској агенцији истог имена. Они се надају да ће успети да свим клијентима обезбеде летовање. Колико је аранжмана угоржено још не знају.

- Немамо прецизан податак колико је аранжмана у питању - кажу у београдском "Музенидису". - Непрекидно нам стижу мејлови и зову грађани. Већина случајева је решена. Људи су добили друге хотеле. Плаћамо их о свом трошку, јер је новац остао заробљен у Грчкој. Ангеција ангажује другу агенцију која има уговоре са хотелима. Зовемо се исто, али немамо директну везу са грчком агенцијом. Име је проистекло из наше сарадње, али нисмо једини који раде са њима. Ради читава источна Европа. Трудимо се да нико не остане без летовања, али очекујемо разумевање људи. Неко ће морати у други смештај, неко у другом термину. Није до нас, нити ми то желимо, него је сада таква ситуација.

Фото З. Јовановић

Веће агенције у Србији саме су директно сарађивале са грчким "Музенидисом". Субагенти, који нису организатори пута, радили су преко београдског.

- Што се наше агенције тиче, сви путују редовно и даље - каже Владимир Влахо, директор "Сабра травела". - Решићемо на наш начин, платићемо из сопствених средстава смештај. Важно је да путник не трпи. Има шансе да се грчки "Моузенидис" отвори, јер уз посредство државе преговарају и банке и осигуравајућа друштва. Постоји нада да ће прорадити за три до четири недеље. Дотле ћемо ми све сервисирати. Путници не морају да брину, имају ваучере и путоваће у хотел и у термину који су изабрали.

Како је објаснио Александар Сеничић, директор националне асоцијације туристичких агенција, потребно је само мало стрпљења да се добију све информације из Грчке, као и да се обави разговор са ресорним министарством у Србији.

- Прикупљамо податке о средствима која су у Грчкој, од агенција које су директно радиле, као и о средствима преко "Музенидиса Србија". Свакако, решење не може преко ноћи да се нађе, јер свако олако решавање може да доведе до далеко већег поремећаја и утицаја на друге аранжмане. Већина агенција продаје више дестинација, па се решење о инсолвентности мора избећи, како не би угрозило и друге путнике.

ПОДНОСЕ ПРИЈАВУ ИНСПЕКЦИЈИ

"МУЗЕНИДИС травел сервис" је, поводом овог проблема, већ најавио да ће поднети пријаву надлежној туристичкој инспекцији. Ангажовали су адвокатску канцеларију из Солуна ради подношења тужбе за наканду штете. Заједно са осталим оштећеним туристичким агенцијама из Србије ће поднети захтев надлежном Министарству туризма за пружање потребне помоћи ради решавања новонастале ситуације.

Ова агенција истиче и да није радила један дан и то зато што је запослена, због сумње на инфенцију ковидом, морала на тестирање, а остале колеге су зато радиле од куће. Прорадили су у понедељак 21. јуна и позвали све своје клијенте да се јаве, како бисмо нашли решење.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)