"НОВОСТИ" ОБЈАВЉУЈУ СПИСАК: Погледајте да ли су ваш град и општина на листи за финансирање нове фасаде и столарије

Е. Б. ТАЛИЈАН

24. 06. 2021. у 08:59

УСЛОВЕ да реализују програме замене столарије, фасадне изолације и система за грејање домаћинстава испунило је 67 општина и градова, а пријавило се више од 80. Јединице локалне самоуправе и Министарство енергетике субвенционисаће са готово 460 милиона динара пројекте енергетске санације стамбених објеката. Општине и градови су издвојили 235, а Министарство 224 милиона динара.

НОВОСТИ ОБЈАВЉУЈУ СПИСАК: Погледајте да ли су ваш град и општина на листи за финансирање нове фасаде и столарије

Замена прозора за топлију зиму / Фото В. Данилов

С обзиром на то да 50 одсто средстава обезбеђује држава, а другу половину грађани, то значи да ће за ову намену бити утрошено укупно око 920 милиона динара. Енергетски ефикаснија домаћинства могу да донесу значајније уштеде на рачунима.

Ресорна министарка Зорана Михајловић у среду је најавила да ће у петак, у Краљеву, потписати уговоре са општинама и градовима који су испунили услове за реализацију пројекта.

- Наставак процедуре је у надлежности локалних самоуправа, које расписују два јавна позива, за компаније које ће изводити радове и за заинтересоване грађане - објаснила је Михајловићева. - Смањење потрошње топлотне и електричне енергије требало би да буде национални циљ. Због тога ће овај пројекат трајати и наредне године и укупно ће нам бити потребно између 400 и 500 милиона евра.

Када локалне самоуправе направе списак компанија, грађани треба да одаберу једну и онда се јављају на јавни позив општине или града. Такође, моћи ће да се пријаве и стамбене заједнице, али за то ће бити потребна одлука већине станара. После тога, грађани на основу одобрених пријава и фактура уплаћују средства фирмама за радове. Локална комисија ће контролисати домаћинства изласком на терен, пре доношења одлуке о додели субвенција и након реализације радова, као услов за исплату средстава.

Многи страхују да ће поскупети и материјал и услуге, али то неће бити дозвољено. Један од услова за компаније је да гарантују цене док се буде спроводио програм.

Тешко је направити прецизну рачуницу колико је потребно средстава за одређене врсте енергетске санације домаћинстава, јер то зависи од више фактора. Али, груба процена за стамбени објекат од 60 квадратних метара показује да за уградњу квалитетне ПВЦ столарије треба издвојити од 1.000 до 2.000 евра. То значи да би домаћинство требало да уложи од 500 до 1.000 евра, а исто толико ће обезбедити држава. За кућу исте квадратуре, трошкови за фасадну изолацију износе око 1.200 евра.

В. Н.

Према речима Драгана Стевановића, из једне познате београдске фирме која се бави производњом и уградњом столарије грађани, пре него што крену у планирање радова, треба да знају која врста прозора и врата је најбоља за уштеду енергије.

- ПВЦ столарија је много боља него алуминијумска када је у питању енергетска ефикасност, а важно је да буде квалитна - објашњава Стевановић. - Треба обавезно уградити и ролетне, јер и оне штите, а најзначајнија су стакла. Ништа не значи добар профил, ако нису добра стакла, јер је ту највећи губитак топлоте. Она треба да буду нискоемисиона, пуњена гасом - аргоном.

Колико квадрата има кућа, толико је потребно и фасадне изолације, а квалитетна треба да буде дебљине 10 центиметара. Уградња стиропора по квадратном метру је од 16 до 25 евра, а камене вуне од 22 до 27 евра.

За кућу од 60 квадрата, која већ има инсталације и радијаторе, најповољније цене котлова, у зависности од врсте горива који користе, крећу се од 60.000 до 140.000 динара, а њихова уградња је од 15.000 до 20.000 динара. Уколико се ради читава мрежа, онда овим цифрама треба додати још око 1.500 евра. Уградњом соларних колектора за загревање потрошне топле воде, ова врста трошкова може да се смањи и до 90 одсто. Његова цена за једно веће домаћинство је од 1.500 до 2.000 евра.

ШТА ЋЕ СЕ СВЕ ФИНАНСИРАТИ

ОД радова из програма енергетске санације финансираће се замена спољних прозора и врата и постављање термичке изолације. Грађани ће моћи да се пријављују и за субвенције за замену система грејања, односно котла, а прихватиће се искључиво уградња оног који као гориво користи природни и течни нафтни гас и дрвну биомасу у шта спадају пелет, брикет, сечка и пиролиза дрвета.

Биће могуће и замене дела грејног система као што су уградња топлотних и циркулационих пумпи, опремање радијатора са термостатским вентилима, апаратима за регулацију и мерење топлоте, замена уређаја за климатизацију, као и уградња соларних колектора за централну припрему потрошне топле воде.

СЛЕДИ НОВИ КОНКУРС

МИНИСТАРКА Зорана Михајловић је најавила и да ће за месец дана бити завршени подзаконски акти и расписан јавни позив за субвенције за постављање соларних панела, а процедура ће бити једноставна.

- Учинили смо све да процедура буде једноставна и да свако има жељу да учествује у томе - објаснила је Михајловићева. - То је питање коришћења обновљивих извода енергије, здравије животне средине и нижих рачуна за утрошену енергију.

ВН.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)