ЗАШТИТНА ЦЕНА ЈЕ СПАС: Произвођачи млека из Новог Сада послали надлежнима драматичну поруку, трошкови већи од плаћеног литра

З. ГРУМИЋ

23. 06. 2021. у 22:22

ЗБОГ изузетно тешког стања домаћег млечног говедарства, проузрокованог ниском ценом сировог млека, од око 30 динара по литру, Удружени произвођачи млека у Србији затражили су на данашњем скупу у Новом Саду помоћ државе. Они захтевају увођење одговарајуће заштитне цене, како би био сачуван овај важан сектор у пољопривреди.

ЗАШТИТНА ЦЕНА ЈЕ СПАС: Произвођачи млека из Новог Сада послали надлежнима драматичну поруку, трошкови већи од плаћеног литра

Млекари на ивици пропасти / Фото Н. Карлић

У разговору са представницима Министарства пољопривреде и других државних институција, организованом у просторијама Привредне коморе Војводине, произвођачи су истакли да цена млека није мењана шест година, док трошкови производње стално расту. То је произвођаче у Србији довело до "ивице банкрота".

- Предлажемо Влади Србије да буду уведене ванредне мере у овој производњи, чиме би било омогућено утврђивање заштитне цене млека, као и да се успоставе механизми који би спасли нашу производњу од пропасти - истакла је Сања Бугарски, председница Асоцијације произвођача млека у Војводини.

Произвођачи су израчунали да цена млека не би смело да буде нижа од 55 до 60 динара за литар, како би производња колико-толико била рентабилна.

- Ово већ дуже време неодрживо и неиздрживо стање може да реши једино Влада, односно надлежна министарства - додао је председник Удружења произвођача млека Србије Васа Џибурски. - Тражимо и да нам се хитно исплате сва заостала давања од државе.

Помоћник министа пољопривреде Ненад Катанић и шеф кабинета министра Марко Сарановац рекли су да би крајем овог месеца Скупштина Србије требало да донесе нови Закон о уређењу тржишта пољопривредних производа, који ће омогућити разне врсте интервенција, па и оне хитне, попут интервентних цена.

- Знамо да је ситуација веома тешка и да има много проблема, али морате бити свесни тога да ресорно министарство не може само да донесе такве одлуке - рекао је Катанић. - Где год су потребна додатна средства, неопходна је одлука министарстава финансија и трговине.

ДАТУМ

НАЧЕЛНО је договорено да око 15. јула буде одржан састанак произвођача са представницима ресорног министарства о утврђивању нове минималне цене млека, пошто претходно нови законски пропис ступи на снагу.

- Са Управом за аграрна плаћања разговарамо о исплатама свега заосталог - додао је Сарановац.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)