БАНКРОТИРАЛЕ ДВЕ ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ: Пропала "Александриа травел и "Дискавери холидејс теди"

Ј. Су.

23. 06. 2021. у 13:56

И док путовања са "Моузенидис травел" "висе о концу" у Београду су још две туристичке агенције затворила своја врата - "Александриа травел" и "Дискавери холидеј теди"

БАНКРОТИРАЛЕ ДВЕ ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ: Пропала Александриа травел и Дискавери холидејс теди

Фото И. Маринковић

Наиме, туристичка инспекција је по пријави путника, обавила ванредни инпсекцијски надзор. Због неправиности у пословању донето је решење о привременој забрани обављања послова организације туристичкох путовања. Инспекција је поднела и предлог за одузимање лиценце.

Уз то, на захтев директора туристичке агенције "Дискавери холидеј теди" инспекција је утврдила инсолвентост. Направили су записник и предали и њега осигуравајућој кући "Миленијум". Такође, поднет је предлог за одузимање лиценце и покренут је прекршајни поступак због утврђених неправилности.

- За утврђене неправилности поднети су захтеви за покретање прекшрајног поступка надлежном суду - рекли су нам у туристичкој инспекцији. - Сачињен је записник у коме је констатована инсолвентност привредног друштва, а све је достављено "Миленијум" осигурању. То ће бити основ за активирање гаранције путовања.

Министарка туризма Татјана Матић рекла је да путници који су жбог стечаја туристичких агенција остали без уплаћених аранжмана, штета ће бити надокнађена. Или иж полиса осигурања или банкарских гаранција.

- Све агенције које имају лиценцу су осигуране и имају полису или банкарску гаранцију - истакла је Матић. - То путницима гарантује да ће им средства која су уплатили бити враћена. У овим случајевима они могу да се обрате туристичкој инспекцији. Када је реч о стечајевима агенција, ту је постојање лиценце, сигурност путницима да ће бити обештећени.

Како нам је испричала Нена Лукић, једна од оштећених путника, они су уплатили аранжман за Егину у марту прошле године. Били су у контакту са агенцијом до новембра, али од тада, више се нису јављали и телефони су били искључени.

- Преко друштвене мреже смо сазнали да је агенција банкротирала и сада не можемо никога да добијемо - рекла нам је Лукић. - Обратили смо се осигурању и сада чекамо шта ће да се догоди.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)