ПОШТАНСКА ПРЕУЗИМА МТС БАНКУ: Финансијска институција која је била везана за "Телеком Србија" припаја се једној домаћој банци

Б. Ца.

23. 06. 2021. у 10:28

ДО 1. јула биће окончано стапање МТС и Банке Поштанска штедионица. Од тог датума, клијенти МТС банке ће моћи да користе све производе и услуге у потпуно идентичном облику, уз неке додатне, у јединственој државној финансијској институцији.

ПОШТАНСКА ПРЕУЗИМА МТС БАНКУ: Финансијска институција која је била везана за Телеком Србија припаја се једној домаћој банци

Фото Танјуг

Комисија за заштиту конкуренције одобрила је у априлу да МТС банка, у власништву "Телекома Србија", буде припојена Поштанској штедионици. За око недељу дана престаће да постоји као независан учесник на тржишту, а "Телеком" ће у Поштанској штедионици имати мањински неконтролни удео од 10,08 процената. Власник 79 одсто акција је држава Србија, а 20 одсто "Пошта Србије". Остали акционари су Републички фонд за пензионо и инвалидско осигурање и Фонд за развој Србије. Поштанска штедионица тренутно у Србији има око 160 експозитура.

Према закључку Комисије за заштиту конкуренције, заједнички тржишни удео МТС и Банке Поштанска штедионица износиће 6,2 одсто. Како ствари стоје, домаћа финансијска институција би могла и додатно да се прошири, али изван граница Србије. Ускоро би требало да постане власник Комерцијалне банке у Бањалуци. Како су нам потврдили спекулације последњих дана, постоји таква иницијатива са њихове стране.

- Тачно је да таква иницијатива постоји и процес је у току - кажу у Банци Поштанска штедионица и додају да ће о новим детаљима куповине ове пословнице од словеначке НЛБ банке, која је лане постала власник Комерцијалне, благовремено да обавесте јавност.

Према незваничним инфорамацијама, Банка Поштанска штедионица заинтересована је и за куповину огранка Комерцијалне банке на Косову и Метохији и Црној Гори. Ове наводе, као и конкретније информације о трансакцији, у уторак нису могли да нам потврде ни у Комерцијалној ни у Београду ни Бањалуци.

Ову вест да Србија од словеначке НЛБ банке која је лане постала власник Комерцијалне банке у Србији, купивши "у пакету" и њене "ћерке" у Босни и Херцеговини и Црној Гори, намерава да откупи део први је објавио портал "Капитал.ба" из БиХ.

- Банка Поштанска штедионица из Србије заинтересована је за куповину Комерцијалне банке Бањалука и писмо намере о томе већ је упућено у Љубљану - "НЛБ групи" - наводи се на порталу. - Министар финансија Србије већ је дао сагласност да се иде у поменуту куповину. Поштанска штедионица је у преговорима понудила 60 одсто књиговодствене вредности, док је НЛБ спремна да прода све делове Комерцијалне, осим оног у Србији, али за књиговодствену цену.

ИНТЕГРАЦИЈА СЛЕДЕЋЕ ГОДИНЕ

УГОВОР о преносу акција између Србије и словеначке банке НЛБ, чиме је окончан процес продаје 83,23 одсто акција Комерцијалне банке Београд, потписан је 30. децембра 2020. године. Тада је у државни буџет уплаћено 395 милиона евра. Са завршетком свих трансакција, Србија од продаје Комерцијалне банке има укупно 450 милиона евра прихода. Према недавној изјави Блажа Бродњака, председника Управног одбора НЛБ банке, у току је интеграција двеју банака, а процес би требало да буде завршен до краја априла наредне године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)