О ГАСУ КА БУГАРСКОЈ ОДЛУЧУЈУ ПОСЛАНИЦИ: Финансијски уговор са ЕИБ за изградњу конекције Ниш - Димитровград у парламенту

Е. Б. ТАЛИЈАН

23. 06. 2021. у 09:33

ДРЖАВА убрзава активности на гасификацији земље. Један од приоритених пројеката је изградња интерконектора Ниш - Димитровград - Бугарска, који је предвиђен националним инвестиционим планом "Србија 2025".

О ГАСУ КА БУГАРСКОЈ ОДЛУЧУЈУ ПОСЛАНИЦИ: Финансијски уговор са ЕИБ за изградњу конекције Ниш - Димитровград у парламенту

Фото Танјуг

Влада је претходне седмице усвојила Предлог закона о потврђивању финансијског уговора за његову реализацију између Србије и Европске инвестиционе банке (ЕИБ). Парламент би ускоро требало да ратификује тај уговор.

Почетак градње интерконектора очекује се крајем ове године, а у плану је да буде оперативан 2023. Како се наводи у образложењу Предлога закона, овим цевоводом обезбеђује се повезивање гасоводног система Србије са суседним државама и омогућава допремање плавог енергента на наше тржиште и из других праваца.

- Његова изградња омогућиће даљи развој дистрибутивне мреже централне, источне и јужне Србије - наводи се у образложењу. - Деоница на територији наше земље, од Ниша до Димитровграда биће дуга 109 километара, а планирани капацитет цевовода је 1,8 милијарди кубика ка Србији. Та количина моћи ће да задовољи око 80 одсто тренутних потреба за природним гасом.

Укупна вредност пројекта, према процени ЕИБ, износи 85,5 милиона евра, а од тога је њихова позајмица 25 милиона евра. Из ИПА фондова, Европска унија бесповратно суфинансира 49,6 милиона евра, док ће се остатак трошкова покривати из државног буџета и сопствених средстава јавног предузећа "Србијагас".

Министар финансија Синиша Мали и потпредседница ЕИБ Лилиана Павлова потписали су финансијски уговор за изградњу гасовода 20. маја. Том приликом је Мали оценио да је овај пројекат изузетно важан за грађане Србије.

- Обезбедиће се не само сигурно снабдевање гасом и довољне количине овог енергента неопходног за привреду и домаћинства већ и диверзификација праваца, што доприноси додатној, већој енергетској независности - истакао је Мали. - Овај пројекат је од изузетног значаја и зато што треба да допринесе расту наше економије и БДП-а. Важан је и у борби за чистију животну средину. Природни гас је увек бољи извор енергије, него што су котларнице и мазут.

 

В. Н.

Војислав Вулетић из Удружења за гас истиче да коришћење плавог енергента има економске, еколошке и све остале показатеље најповољније за једну земљу.

- Гасификација је веома значајна за државу, грађане и индустрију - оцењује Вулетић. - За разлику од угља и нафте, природни гас не загађује и јефтиније је гориво. Изузетно је важно да се изгради мрежа и да се гасификују индивидуална домаћинства, јер су велики загађивачи. Ми смо енергетски сиромашна земља, немамо довољне количине ни гаса, нити нафте за наше потребе, већ морамо да увозимо. Зато треба да направимо што рационалнију потрошњу енергије.

ИДЕЈА СТАРА ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ

МИНИСТАРСТВО финансија расписало је у марту тендер за послове на изградњи гасовода Србија - Бугарска. Како се наводи у јавном позиву, радови укључују изградњу двосмерног магистралног интерконектора Ниш - Димитровград на територији Србије, као и четири мерно-регулационе и пратећих објеката. Цев за гас биће дугачка око 109 километара и имаће радни притисак од 55 бара. Идеја о изградњи интерконекције постоји већ готово три деценије. Међудржавни споразум за гасовод Ниш - Димитровград, Србија и Бугарска потписале су још 2010. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)