ПОТВРДА ВЕЛИКОГ УСПЕХА СРБИЈЕ: Уговор са "Штадлером" нам доноси најбоље возове у Европи - могуће и отварање фабрике

Танјуг

21. 06. 2021. у 20:52

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић састао се вечерас са делегацијом швајцарске компаније Штадлер, која је заинтересована за нове пројекте у Србији, као и отварање фабрике трансформатора у нашој земљи.

ПОТВРДА ВЕЛИКОГ УСПЕХА СРБИЈЕ: Уговор са Штадлером нам доноси најбоље возове у Европи - могуће и отварање фабрике

Фото: Инстаграм/buducnostsrbijeav

Вучић је у Геозаводу разговарао са делегацијом Штадлера на челу са власником компаније Петером Шпулером, са којим је меморандум између Штадлера и Владе Србије, потписао министар грађевинарства Томислав Момировић.

Меморандум предвиђа значајну финансијску помоћ Штадлера Железничком музеју, а намењена је развоју и промоцији музеја.

Штадлер, један од светских лидера у производњи шинских возила од којег ће Србија набавити три воза за брзу пругу, заинтересован је и за отварање фабрике трансформатора у Србији, као и за дугорочну стратешку сарадњу у смислу продаје возова нашој земљи.

Фото: Инстаграм/buducnostsrbijeav

 

Такође, тема разговора била је и потенцијални пласман њихових производа Србији и земљама у региону, а разговарало се и о могућности да Штадлер отвори фабрику возних средстава у Србији. Сусрету је присуствовала и премијерка Србије Ана Брнабић, министар финансија Синиша Мали, као и бивши немачки канцелар Герхард Шредер, који је пријатељ Петера Шпулера.

У Геозаводу гостима из Швајцарске представљена је Србија као инвестициона дестинација.

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфаструктуре Момировић одржао је презентацију о правцима развоја српске железнице и потенцијалима за сарадњу са компанијом Штадлер.

Такође, током сусрета са делегацијом Штадлера представљен је и пројекат Београда на води.

Поред Петера Шпулера, у делегацији Штадлера су и његов син Лукас Шпулер који је активно укључен у пословање компаније и текуће пројекте, затим Жељко Давидовић, менаџер за продају Штадлера за централну и југоисточну Европу, Србин из Мркоњић Града, као и Анзгар Брокмејер, задужен за продају и маркетинг и заменик генералног директора Штадлера, као и амбасадор Швајцарске у Београду Урс Шмид.

Шпулер је, представљајући своју компанију, рекао да имају веома кратак рок да испоруче Србији три брза воза даблдекера, да је то за њих веома изазован посао, али обећао да ће све бити завршено како треба и на време.

Такође, потврдио је да та компанија тражи локацију за изградњу нове фабрике трансформатора.

Раније је најављено да ће Штадлер испоручити Србији први брзи воз до краја октобра, а други и трећи до краја године. Набавка три брза воза од Штадлера путем тендера вредна је 62 милиона.

Србин Жељко Давидовић из Штадлера је рекао да му је нарочита част што се обраћа на том скупу, пре свега, као Србин.

- Ово је једна потврда успеха Србије у финансијском смислу. Желео бих да господин Петер Шпулер направи ту прву фабрику за трансформаторе, а ако Бог да буде и следеће - истакао је Давидовић.

Министар Момировић је казао током презентације да Србија пројектима за развој саобраћајне инфраструктуре жели да повеже цео регион и да су започете велике инвестиције, од којих је највећа када је реч о железници изградња брзе пруге од Београда до Будимпеште кроз Србију, чија ће прва деоница од Београда до Новог Сада бити готова до краја ове године.

Министар је изјавио том приликом Танјугу да је ово велики дан за српске железнице и економију, пошто је Штадлер показао заинтересованост да отвори две фабрике у Србији.

- Купили смо три композиције Штадлер возова, који су најбољих возова који постоје у Европи и они ће стићи у Србију до краја године, а у фебруару ће почети комерцијално да се користе од Београда до Новог Сада - рекао је Момировић и подсетио да ће ти возови ићи брзином од 200 километара на сат.

Додао је да су људи из Штадлера препознали потенцијале Србије и зато данас дошли у Београд.

- Показали су интересовање да отворе две фабрике овде, једна је фабрика возова и возних средстава. Нама ће свакако у наредним годинама бити потребно још возова - истракао је Момировић.

Он је казао да је купљено 48 нових возних композиција и да се сада купују и три брза воза.

Министар је додао да ће и земље у региону морати да нас прате када је реч о развоју железнице, као и да ће српске железнице за кратко време, у једном делу, изгледати као железнице у Француској и Аустриј.

Момировић је казао да ће бити обновљена и цела барска пруга у Србији.

Председник Вучић раније је изјавио да једва чека пуштање у саобраћај брзе пруге од Београда до Новог Сада, што ће бити крајем фебруара и да седне у брзи воз који је Србија купила од швајцарске компаније Штадлер.

Вучић је рекао да ће пруга бити завршена и пре тога, али да ће се након завршетка радова обављати тест вожње.

Подсећања ради, Србија је 2014. године, набавила од Штадлера 21 електромоторни воз за српске железнице, који су употреби на регионалним пругама.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)