ЦЕНТАР ЗА ТЕСТИРАЊЕ И НА АЕРОДРОМУ "НИКОЛА ТЕСЛА": Резултати доступни у периоду од 60 до 120 минута

Танјуг

21. 06. 2021. у 11:45

НА Аеродрому "Никола Тесла" у Београду отворен је центар за тестирање на ковид 19, који ради 24 сата дневно, а резултати су доступни у периоду од 60 до 120 минута.

ЦЕНТАР ЗА ТЕСТИРАЊЕ И НА АЕРОДРОМУ НИКОЛА ТЕСЛА: Резултати доступни у периоду од 60 до 120 минута

Фото Танјуг

У том центру може се обавити ПЦР и антигенско тестирање, објавио је београдски аеродром. Центар за тестирање је отворен у сарадњи са Владом Србије и Републичким фондом за здравствено осигурање (РФЗО).

Захваљујући центру за тестирање, путници у одласку, доласку и транзиту ка земљама које захтевају негативан тест на присуство вируса ковид 19, као и сви заинтересовани грађани и страни држављани, сада се могу тестирати и добити резултате на аеродрому, у циљу безбеднијег и ефикаснијег путовања.

Центар за тестирање налази се у Терминалу 1 београдског аеродрома и обухвата услуге тестирања на присуство вируса САРС-КоВ-2:

Реал Тиме ПЦР тест, чији резултати су путем електронске адресе кориснику доступни у року од максимално 120 минута од узимања бриса и брзи тест на присуство вируса САРС-КоВ-2, применом брзих антигенских тестова, чији резултати су путем електронске адресе кориснику доступни у року од максимално 60 минута од узимања бриса.

Резултати тестова издају се двојезично, на српском и енглеском језику и шаљу се на мејл адресу путника, у центру је омогућено штампање резултата, док приступ резултатима тестова има само овлашћено особље надлежних државних институција.

На аеродрому кажу да је важно да се сви путници добро упознају са ажурном регулативом пре путовања у одабрану земљу, јер свака држава посебно дефинише правила и захтеве за улазак и боравак на својој територији током пандемије.

Цена тестова је на прописаном нивоу износа за ове тестове у државним институцијама у Србији и износи 3.500 динара за антигенски тест и 9.000 динара за ПЦР тест.

Уплату за тестирање је неопходно обавити пре доласка на регистрациони пункт. Уплата се може извршити и на шалтеру Поште Србије који се налази у приземљу Терминала 1, сваког дана у недељи, 24 сата дневно.

Регистрација за тестирање се обавља на регистрационом пункту који се налази у близини шалтера за уплату или електронским путем, преко портала еУправе.

Аеродром моли путнике да посебно обрате пажњу на време потребно за процес издавања резултата, односно да је од тренутка узимања бриса потребно до 120 минута за издавање резултата ПЦР теста и до 60 минута за антигенски тест.

"Компанија Белграде Аирпорт д.о.о. у сарадњи са надлежним здравственим инстутуцијама, организовала је тестирање на својој локацији, у оквиру пројекта тестирања на граничним прелазима Републике Србије, са циљем додатне подршке постојећим санитарним мерама против вируса ковид 19 на аеродрому и пружања нове услуге корисницима, која умногоме олакшава путовања. Тестирање на аеродромима сигурно доприноси враћању поверења у безбедност путовања и помаже ваздухопловној индустрији и економији да постепено изађемо из ове кризе", каже генерални директор компаније Франсоа Беризо.

Тестирања врше овлашћене државне институције, Институт за јавно здравље Србије Др Милан Јовановић Батут, Градски завод за јавно здравље Београд, Институт за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, Завод за биоциде и медицинску екологију, Универзитетски клинички центар Србије, Институт за микробиологију, Медицински факултет, Универзитет у Београду, Дирекција за националне референтне лабораторије, Инсититут за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, Универзитет у Београду.

Центар за тестирање, како је наведено, још један је кључни елемент мера у борби против вируса ковид 19, које већ постоје у оквиру мреже аеродрома компаније ВИНЦИ Аирпортс, а посебно у оквиру здравствене кампања "Чувамо једни друге", за коју је Међународни савет аеродрома (АЦИ) доделио сертификат компанији Белграде Аирпорт" д.о.о.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)