ПОНОВО СЕ ОГЛАСИЛА КОМПАНИЈА РИО ТИНТО: Обезбеђење у долини Јадра у складу са прописима

В.Митрић

19. 06. 2021. у 22:46

КОМПАНИЈА Рио Тинто већ двадесет година послује у Србији, поштујући све њене прописе.

ПОНОВО СЕ ОГЛАСИЛА КОМПАНИЈА РИО ТИНТО: Обезбеђење у долини Јадра у складу са прописима

Фото: Вечерње новости

Против Рио Тинта и пројекта Јадар месецима се води беспоштедна кампања заснована на константном понављању дезинформација и најгорих сценарија који нису утемељени на чињеницама, већ су производ произвољне интерпретације њихових аутора.

Резултат те кампање је и јучерашњи напад на запослене Рио Тинта и партнерских компанија који раде на пројекту Јадар,каже се у саопштењу достављеном нашем листу.

- Последња у низу лажнихоптужби које се тичу пословања компаније односи се на приватно обезбеђење које „патролира“ јавним путевима у долини Јадра. Обезбеђење које се помиње је ангажовано да спроводи активности у потпуности у складу са Законом о приватном обезбеђењу који предвиђа како начин обезбеђења приватне имовине тако и кретање у одређено време између више међусобно раздвојених места/објеката (патролирање). Кретање ограниченим (малим) брзинама је захтев компаније Рио Тинто како се не би узнемиравали мештани и како би се очували ионако већ дотрајали или неасфалтирани сеоски путеви-стоји у саопштењу.

Као што је већ објављено, како истичу, „ компанија Рио Тинто чини добровољни откуп земљишта и објеката. Добровољно подразумева да мештани који желе да продају имовину сами затраже процену, па тек након тога добијају понуду.

- До почетка јуна ове године прихваћено је 60 понуда за откуп кућа у долини Јадра. Након примопредаје тих објеката компанија обезбеђује објекте у свом власништву, на шта има законско и свако друго право.

Подсетићемо, у јучерашњим нападима ниједан мештанин долине Јадра који се противи пројекту није био повређен нити је било коме од мештана била потребна медицинска помоћ. За разлику од тога, запослени који раде на пројекту Јадар били су прегледани због нанетих повреда у Ургентном центру у Лозници, где им је указана помоћ. 

 Компанија Рио Тинто још једном осуђује све облике насиља и позива надлежне органе да у свакој таквој ситуацији без изузетка реагују. Овим путем још једном апелујемо да се на тему пројекта Јадар води дијалог заснован искључиво на чињеницама, као и да се мишљења и активности појединаца уместо на острашћености базирају на фактима. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)