ЗАУСТАВИТИ КАМПАЊУ ЗАСНОВАНУ НА ЛАЖИМА: Компанија Рио Тинто најоштрије осуђује нападе на своје запослене

В. МИТРИЋ

19. 06. 2021. у 00:08

КОМПАНИЈА Рио Тинто већ двадесет година послује у Србији, поштујући све њене прописе.

ЗАУСТАВИТИ КАМПАЊУ ЗАСНОВАНУ НА ЛАЖИМА: Компанија Рио Тинто најоштрије осуђује нападе на своје запослене

Фото: Вечерње новости

У последње време суочени смо са јаком кампањом која је базирана на неситинама и која не само да штети угледу компаније, већ и уноси узнемиреност у локалну заједницу, каже се у саопштењу Компаније Рио Тинто, достављеном нашем листу.

- Констатнте лажне оптужбе које се тичу пословања и утицаја који ће Пројекат Јадар имати на Западну Србију и шире, преносе се путем медија и кроз заједницу, упркос константним напорима компаније да се чују проверене чињенице, засноване на науци -каже се у саопштењу.- Резултат кампање засноване на дезинформацијама је и напад на запослене Рио Тинта који се догодио данас, и то у два наврата. Прво је групи наших запослених онемогућено слободно кретање на јавним путевима, због чега је полиција морала да реагује, а потом је у другом одвојеном инциденту један од запослених из наше партнерске фирме физички нападнут због чега му је указана помоћ у Ургентном центру. Случај је пријављен надлежним органима.

Неутемељени напади тичу се,како кажу, „ и односа који компанија има према откупу земљишта“.

- Откуп земљишта се одвија у складу са законима Републике Србије и у складу с најбољим глобалним праксама, као и у складу са Стандардом учинка 5, Међународне финансијске корпорације. Откуп земљишта се чини искључиво на захтев власника. Оптужбе да се мештани застрашују и уцењују не стоје, и компанија овим путем позива све оне који имају доказе за тако нешто да нам се обрате, као и да се обрате надлежним институцијама. Наведено понашање је у супротности са корпорацијским вредностима, и уколико се докаже да је неко на своју руку тако поступао, компанија ће поступити у складу са својим интерним правилима.

Компанија Рио Тинто осуђује све облике насиља и овим путем апелује да се на тему пројекта Јадар води отворени дијалог заснован на чињеницама, као и да се мишљења и активности појединаца уместо на острашћености базирају на фактима.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)