ЗА ПЛОВИДБУ 380 МИЛИОНА €: Почетак градње нове луке у престоници планиран је за следећу годину, у игри су две локације

С. Б.

19. 06. 2021. у 11:00

НАЈАВЉИВАНИ су за ову, али ће први радови на новој луци у Београду, по свој прилици, кренути наредне године. Замишљена је као једно од најмодернијих и највећих чворишта за интермодални саобраћај на Западном Балкану, са капацитетом претовара између три и пет милиона тона робе.

ЗА ПЛОВИДБУ 380 МИЛИОНА €: Почетак градње нове луке у престоници планиран је за следећу годину, у игри су две локације

Фото Д. Миловановић

Будућа локација се још тражи, а како је министар грађевинарства Томислав Момировић поручио у петак члановима скупштинског Одбора за просторно планирање, саобраћај, инфраструктуру и телекомуникације - у игри су две.

Министарство грађевинарства је раније најављивало да се разматра локација 12 километара узводно од Пупиновог моста, док је друга опција место садашње Луке Панчево.

- Тражи се локација за нову луку Београд и две су издвојене као потенцијалне - рекао је Момировић, на састанку одбора који је одржан у Чортановцима. - Уложићемо око 380 милиона евра у велике инвестиције у водном саобраћају и у безбедност пловидбе. Имамо комуникацију са Европском инвестиционом банком која ће нам бити партнер и очекујемо да до краја године завршимо тај део анализе и да можемо у 2022. да кренемо у изградњу луке у Београду која ће бити највећа лука у југоисточној Европи.

Припрема се проширење и лука Сремска Митровица, Богојево и Прахово. Тренутно се ради на пројектно-техничкој документацији.

- Наш план је да у децембру кренемо да радимо ове три луке - рекао је Момировић. - Луку Нови Сад је приватизовао конзорцијум P&O Ports FZE, којим управља DP World из Уједињених Арапских Емирата. То је трећи највећи светски лучки оператер и власник луке у Констанци.

ПРОШИРУЈЕ СЕ НИШКИ АЕРОДРОМ

УГОВОР о концесији београдског аеродрома са "Вансијем" ће омогућити инвестиције од 750 милиона евра у наредним годинама.

- Београдски аеродром ће доживети такву реафирмацију и план је да се обим путника повећа четири пута у односу на 2019. годину - рекао је у петак Томислав Момировић. - Уверен сам да ће "Ер Србија" бити један од највећих авио-оператера у Европи. Аеродром у Нишу ће бити три пута већи него што је сада и потпуно реновиран. У процесу смо пројектовања, очекујем да ћемо до краја године кренути у радове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)