УСКОРО ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА БЕСПЛАТНУ СТОЛАРИЈУ: Колико ћете високо бити на листи највише зависи од једног фактора

Novosti online

18. 06. 2021. у 21:56

СВЕ је ближи моменат када ће и грађани у Србији моћи да конкуришу за субвенције којима би им држава финансијски помогла набавку нове столарије, замену ложишта или постављање нове фасаде, а с циљем боље енергетске ефикасности, уштеде енергије и смањења загађења.

УСКОРО ПРИЈАВЉИВАЊЕ ЗА БЕСПЛАТНУ СТОЛАРИЈУ: Колико ћете високо бити на листи највише зависи од једног фактора

Фото: Depositphotos

Од понедељка следи потписивање уговора између 66 општина и ресорног министарства. Одмах након тога следи раписивање конкурса за компаније извођаче радова, а потом и конкурса за грађане.

Грађани ће већ од јула моћи да се пријављују и да бесповратно добију половину новца од државе. Они би практично финансирали 50 одсто укупне инвестиције, а другу половину би обезбедили општина и држава. Први уговори би требало да буду реализовани на јесен.

Право на ову помоћ имало би око три милиона домаћинстава. Тренутно буџет није велики јер је у питању пилот пројекат, али је намера да се буџет државе за укупне субвенције врло брзо и значајно увећа.


Два модела пријаве за субвенцију


Половину новца коју обезбеђујете сами могли бисте, према најавама, да добијете и на кредит. Држава би, дакле, бесповратно дала половину средстава за столарију или пећ, а другу половину било би могуће обезбедити кроз зајам.

У припреми су, дакле, два модела по којима ће грађани моћи да се пријаве. Ове године план је да се крене са првим моделом који подразумева да се директно средства дају 50 одсто од стране државе, а 50 одсто од стране грађана. То би на примеру за столарију на стану од 60 квадрата изгледало овако: укупна инвестиција би износила око 1.500 еврва, од чега би власник стана обезбедио 750, а остатак држава.

Што се тиче овог другог модела, он није још формиран, али је план да буде до краја године.

Фото М. Анђела

 

Критеријуми


Први, кључни, али не и једини критеријум је енергетски пасош. Реч је о сертификату којим се проверавају енергетска својства и ефикасност објекта, што би у преводу значило колико нам је на стану изолација у стању да задржи топлоту. О томе ће да води рачуна комисија коју буде формирала локална самоуправа, а која ће излазити на терен да погледа шта све треба да се ради.
Фокус при додели субвенција могао би да буде на објектима који се котирају на нижим степеницима енергетске ефикасности. Конкретно, то би било испод такозваног Ц разреда који је на трећем месту од укупно 8. Практично на листи приоритета били би следећи разреди Д, Ф И Г, док се А и Б, па и Ц не би узимали за приоритете.

Фото: Depositphotos

 

Ложишта


Поред замене столарије и израде фасаде у домаћинствима, коју ће држава и локалне самоуправе суфинансирати, у оквиру планова унапређења енергетске ефикасности биће субвенционисана и замена пећи, односно индивидуалних ложишта у домаћинствима. Биће могуће заменити или читав систем грејања или само један његов део.
Дакле, биће могућа замена котла, уградња топлотних пумпи, уградња циркулационих пумпи, опремање радијатора са вентилима, опремање грејног система са уређајима за регулацију и мерење топлоте, замена вентилације и уређаја за климатизацију.

Фото: З. Јовановић

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)