ПАПРЕНЕ КАМАТЕ НА ДОЗВОЉЕНИ МИНУС Важно упозорење за клијенте банака

Б. Ца.

18. 06. 2021. у 19:52

БАНАКРИ не крију - убедљиво најскупљи прозивод је дозвољени минус. Према последњим подацима за април 2021. године, просечна камата на дозвољена прекорачења по текућем рачуну становништва на годишњем нивоу износила је 29,2 одсто, док је на недозвољена прекорачења у просеку износила 27,7 одсто.

ПАПРЕНЕ  КАМАТЕ НА ДОЗВОЉЕНИ МИНУС Важно упозорење за клијенте банака

Фото: Н. Фифић

Из Централен банке упозоравају грађане да је као и у другим земљама, минус по текућем рачуну најскупља позајмица.

- Просечна каматна стопа на дуг по кредитним картицама нижа је од каматне стопе на прекорачења по текућем рачуну и, према подацима за април, износила је 21,9 одсто - кажу у НБС. - Такође, представља један од скупљих видова задуживања.

У НБС додају да је учешће минуса на текућем рачуну и кредитних картица у укупном стању кредита становништву чини 3,6 одсто укупног дуга становништва.

За разлику од трошкова ових врста позајмица, просечне каматне стопе на укупне динарске кредите становништву у априлу 2021. године износиле су 8,8 одсто и ниже су за 11,8 процентних поена него у мају 2013. године, када је започет циклус ублажавања монетарне политике Народне банке Србије. Просечна камата на динарске готовинске кредите износила је 9,4 одсто и у претходних осам година она је знатно смањена.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)