МИНИСТАР МАЛИ: Споразум са ММФ-ом ће погурати започете реформе

бизнис.рс

18. 06. 2021. у 10:22

БОРД директора Међународног монетарног фонда разматраће у Вашингтону предлог новог споразума са Србијом. Као и прошлог пута, Фонд би подржао нашу земљу нефинансијским, саветодавних аранжманом у дужини од 30 месеци.

МИНИСТАР МАЛИ: Споразум са ММФ-ом ће погурати започете реформе

Фото: Танјуг/Сава Радовановић

- Наш економски програм, подржан Инструментом за координацију политике који је истекао у јануару 2021. године је био од кључног значаја за спровођење мера подршке привреди и становништву током кризе. Тај програм нам је помогао да наставимо са спровођењем плана структурних реформи, али њих је неопходно наставити - рекао је министар финансија Републике Србије Синиша Мали.

Мали подсећа да је споразум о коме ће се изјаснити Борд директора Међународног монетарног фонда , почетком овог месеца већ усвојила Влада Србије.

- Пошто је реч о саветодавном аранжману, с обзиром на то нам новац од те финансијске институције не треба, наставак сарадње за нас значи додатни кредибилитет у међународној финансијској јавности. Њихови савети ће нам свакако користити, како бисмо одржали и унапредили ниво привредне активности, која нужно води ка побољшању животног стандарда грађана. У наредних 30 месеци посебно ћемо се фокусирати на додатне структурне и институционалне реформе, како би се осигурао јачи и инклузивнији раст у средњем року, са посебним фокусом на екологију. Подршка привредном опоравку и даље је најважнији приоритет наше економске политике. Настојаћемо да смањимо фискалне ризике и према потребама дефинишемо мере за ванредне ситуације - објашњава Мали, пише бизнис.рс.

Нови аранжман је, додаје Мали, од посебног значаја када је у питању реформа јавних предузећа и модернизација Пореске управе, јачање наплата прихода и унапређење пословног амбијента.

- Фокус ће бити и на јачању оквира управљања јавним инвестицијама, а у јуну је планирано и усвајање новог програма реформи управљања јавним финансијама за 2021-2025. годину. Наставићемо реструктуирање великих јавних предузећа како бисмо унапредили ефикасност и ограничили фискалне трошкове и ризике, а то се, пре свега, односи на Електропривреду Србије  и Србијагас - истиче Мали.

Имајући у виду да је унапређење пословног окружења један од приоритета, Мали напомиње да ће Влада Србије наставити да спроводи структурне реформе.

- Тиме подржавамо виши раст вођен приватним сектором. Од кључног значаја је и спровођење мера за сузбијање сиве економије. План је и да се сачини свеобухватни план за зелени раст, како бисмо подржали економски опоравак и обезбедили одрживији и еколошкији развој. Између осталог, биће унапређени и постојећи програми социјалне заштите како бисмо заштитили угрожене групе, смањили неједнакост и борили се против сиромаштва - закључује Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)