НЕМА ГРАТИС ИНТЕРНЕТА КАД УЂЕТЕ У ГРЧКУ: Еуфорично најављено укидање роминга од 1. јула неизвесно

Б. Царановић

18. 06. 2021. у 10:00

ДОК за роминг на територији Западног Балкана, нема дилеме да ће од 1. јула бити по принципу "као код куће", колико ће коштати телефонирање у Грчкој овог лета, не зна се ни 12 дана пред почетак најављеног споразума о укидању међусобног роминга.

НЕМА ГРАТИС ИНТЕРНЕТА КАД УЂЕТЕ У ГРЧКУ: Еуфорично најављено укидање роминга од 1. јула неизвесно

Фото АП

Како сада ствари стоје, нема опуштања, а пренос података на мобилним телефонима већ од Евзонија треба искључити и припремити паре за тарифне додатке!

Како смо у Министарству телекомуникација, наиме јуче чули, цене саобраћаја овог лета у земљи богова са Олимпа, изгледа да ипак неће бити као у Србији. Не знају се прецизно услови под којима ће да важе уговорени тарифни подаци са домаћим оператерима, али извесно је да роминг у Грчкој неће бити џабе, како је еуфорично најављено након недавног обећања грчког министра у посети нашој земљи.

- Споразум који важи за Западни Балкан и обавезујући је за све земље, не може да се преслика на ситуацију са Грчком која је потпуно другачија јер је Грчка у ЕУ - каже за "Новости" Милан Добријевић, помоћник министра за трговину, туризам и телекомуникације. - Нисмо сигурни са којим ценама ће изаћи грчки оператери, а од тога зависи и ценовник наших оператера. Можемо једино да тврдимо да ће свакако бити повољније него претходних година, али детаље ћемо знати ових дана. Интензивни билатерални преговори су у току.

Како наш саговорник каже, што се тиче Западног Балкана, наши грађани, са постпејд и припејд картицама домаћих оператера могу потпуно да се опусте на путовању у Црну Гору, БиХ, територију Косова, Албанију и Северну Македонију. За телефонски саобраћај, биће као да границу нису ни прешли.

- Бесплатни минути, поруке, дата у склопу уговора са оператерима исто ће важити и на овим територијама, а цене код припејда ће бити као у Србији - каже Добријевић. - Када се потроши минути, поруке и интернет из пакета, све преко тога ће бити тарифирано као у сопственој земљи. Важиће и мобилни интернет купљен преко својих оператера.

Добријевић апелује на кориснике да се пре путовања, ипак информишу код својих оператера о ограничењима у потрошњи која зависе од тарифног пакета, и за припејд и за постпејд кориснике.

У МТС кажу да ће њихови корисници имати бесплатан саобраћај који већ имају у тарифама или додацима које иначе користе у Србији, а да ће додатна потрошња бити по ценама у домаћем саобраћају. У "Теленору" додају да ће сви позиви и СМС поруке упућени ка +381, +382, +383, +387, +389 и +355 бити тарифирани под условима као и у домаћем саобраћају, а да ће долазни позиви и СМС поруке примљени док се корисник налази у ромингу на територији ЗБ бити бесплатни, без обзира одакле долазе. После потрошње интернета из тарифног пакета, ради заштите корисника од прекомерног задужења, интернет ће бити онемогућен. У А1 кажу да ће се после потрошње уговореног дела интернет саобраћаја, цене обрачунавати као у националном саобраћају, уз наплату додатне накнаде за роминг.

Оператери су потврдили да немају прецизан одговор о ценама у Грчкој овог лета.

ПОЛИТИКА ФЕР КОРИШЋЕЊА

МОДЕЛ роминга за Западни Балкан пресликан је моделу који постоји у ЕУ, па тако и пропис о фер употреби - каже Добријевић. - Мораће да се поштује политика фер коришћења. Оператери ће у складу са важећим прописима и општим условима пословања утврђивати да ли је дошло до прекомерне потрошње. Ако корисник буде већину времена у мрежи другог оператера, или ако је собраћај корисника већи док је у мрежи другог оператера указује на потенцијално нефер понашање и биће упозорен да могу применити додатну накнаду за роминг. Пратиће се понашање у току четири месеца. Тај пропис спречава да корисник из друге земље купи картицу у Србији, а онда је користи у својој земљи као да је локална.

РОМИНГ ПАКЕТИ

И убудуће ће на располагању бити роминг пакети, интернет роминг додаци, пре свега због неограниченог бесплатног интернета. У великом броју земаља могу да користе интернет роминг додатке, у распону од 500 МБ до 2ГБ, по цени већ од 999 динара. Минут разговора је 11 динара, СМС 5,9 а ММС 12 до 15 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)