ВЛАДА СПРЕМНА ДА УЛАЖЕ У ЕКОЛОГИЈУ; Синиша Мали председавао Радном групом за зелене обвезнице

Novosti online

17. 06. 2021. у 13:03

МИНИСТАР финансија Синиша Мали председавао је данас првом седницом Међуресорне радне групе за припрему, израду и спровођење оквирног документа за издавање зелених обвезница Републике Србије на међународном финансијском тржишту.

ВЛАДА СПРЕМНА ДА УЛАЖЕ У ЕКОЛОГИЈУ; Синиша Мали председавао Радном групом за зелене обвезнице

Фото: Министарство

Задаци радне групе су да обезбеди све неопходне информације и документацију за израду Оквирног документа за потребе издавања зелених обвезница на међународном финансијском тржишту, да изврши оцену и селекцију пројеката који ће се финансирати од средстава из емисије зелених обвезница, као и да након емисије управља средствима и извештава Владу и инвеститоре о коришћењу средстава и спровођењу пројеката, који се финансирају из емисије зелених обвезница.

Министар финансија је истакао да је ово још један показатељ опредељености и посвећености Републике Србије такозваној „зеленој агенди“ и повећању улагања у екологију и заштиту животне средине.

Фото: Министарство

Синиша Мали је напоменуо да се тржиште зелених обвезница у последњих неколико година рапидно развија са циљем да се обезбеди финансирање пројеката који доприносе еколошкој одрживости у најширем смислу.

Према његовим речима, прихватљиви зелени пројекти се могу односити на обновљиву енергију, енергетску ефикасност, контролу и превенцију загађења, очување биодиверзитета, одрживо управљање водом и отпадним водама, зелене зграде и ублажавање климатских промена.

- Из године у годину се у целом свету све више улаже у екологију и заштиту животне средине и то је политика којом се руководи и Влада Републике Србије - рекао је Синиша Мали, и подсетио да су ребаланском буџета за 2021. годину за екологију обезбеђена додатна средства у износу од 16 милијарди динара, тако да је укупан буџет за екологију преко 24 милијарде динара.

Фото: Министарство

Како је додао, иницијатива Министарства финансија за издавањем зелених обвезница Републике Србије на међународном финансијском тржишту још један је показатељ наше опредељености и посвећености спровођењу такозване „зелене агенде“, и одличан је сигнал за инвеститоре у тој области.

- Влада Републике Србије је апсолутно опредељена и спремна да улаже у екологију и заштиту животне средине - закључио је министар финансија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)