СТАРИМА ПОКУШАЛИ ДА "УВАЛЕ" ЗАШЕЋЕРЕНИ МЕД: Фалсификовани мед компаније "Мед-хани" понуђен на тендеру геронтолошком центру

Ј. Су.

17. 06. 2021. у 15:49

КОМПАНИЈА "Мед-Хани" из Вучака код Смедерева не одустаје од продаје фалсификованог меда.

СТАРИМА ПОКУШАЛИ ДА УВАЛЕ ЗАШЕЋЕРЕНИ МЕД: Фалсификовани мед компаније Мед-хани понуђен на тендеру геронтолошком центру

Фото Архива

Њихов шећерни мед може да се и даље купи у сеоским трговинама, продавницама здраве хране, маркетима, али га пласирају, по невероватно ниским ценама, на тендерима, упозорили из Савеза пчеларских организација Србије.

- Фирма "Мед-Хани" је затворена, по налогу надлежних инспекцијских служби, али је једна трговачка фирма понудила њихов производ на тендеру геронтолошког центра у Србији - кажу у СПОС. - Хтели су да продају багремов мед по цени од 347 динара, што је скандалозно. Откупна цена, од пре неколико дана, багремовог меда била је 6,7 евра за пчелара у бурадима, а са осталим трошковима откупа и паковања, она мора да достигне најмање седам евра, а то је око 800 динара, без ПДВ.

Иначе, суперанализа меда компаније "Хани-Мед" показала је да чак четвртину тегле чини шећер, који је додат. Уз то, багремов и ливадски мед имају мирис и укус несвојствен декларисаној врсти намирница. Резултати су утврдили да ливадски мед садржи 27,99 одсто шећера пореклом од Ц4 биљака, а то су шећери кукуруза и шећерне трске. Исто порекло шећера пронађено је и у багремовом меду и то 22,8 одсто.

У СПОС истичу да су им се из геронтолошког центра званично обратили за помоћ, како би спречили даљу продају фалсификованог производа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)