ПАПРЕНА ЦЕНА ВОДОИНСТАЛАТЕРА, ЕЛЕКТРИЧАРА И МОЛЕРА: Мајстори само за "излазак на терен" узимају и до 3.500 динара

Novosti online

17. 06. 2021. у 11:47

ТАРИФА електричара, водоинсталатера и керамичара неретко зависи од времена којим располажу и њиховог расположења, а нема тог који ће вам рећи цену унапред

ПАПРЕНА ЦЕНА ВОДОИНСТАЛАТЕРА, ЕЛЕКТРИЧАРА И МОЛЕРА: Мајстори само за излазак на терен узимају и до 3.500 динара

Фото Depositphotos

Доброг мајстора који притом неће да вам „одере кожу с леђа“ у Србији није лако наћи!

Нереално високе цене услуга - само за излазак на терен наплаћују и до 3.500 динара - одлика су данашњих керамичара, водоинсталатера, електричара, а од када је корона кренула, ситуација је, рекло би се - још гора.

Једна наша суграђанка доживела је непријатну ситуацију када је позвала мајстора за поправку фрижидера.

- Позвала сам мајстора ког сам нашла преко интернета. Погледао је фрижидер, одлучила сам се за поправку, али се крајњем исходу нисам надала. Наплатио ми је 19.000 динара, рекао је да је у то урачуната цена поправке електронике фрижидера плус његов долазак од 3.500 динара - прича жена.

Иначе, тарифа доласка мајстора углавном се креће око 1.000 до 2.000 динара. Ипак, многима ценовник зависи од времена, али и расположења. Тако нам је један београдски мајстор (име и презиме познати редакцији) рекао да је много фактора који на то утичу.

Шта утиче на цену?

- Имао сам ситуацију да ме је једна старица звала јер јој не раде сијалице у једном делу стана. Кад сам дошао на лице места, погледао сам кутију са осигурачима и видео да је спао један. Једним покретом сам подигао осигурач, све је прорадило, а ја сам свој долазак наплатио 1.500 динара. Али то није само обест. Јавна је тајна да се највише наплаћује изгубљено време, а уколико је муштерија у граду, у то се урачунава и трошак паркинга - испричао је саговорник.

Ту није крај. Исти мајстор потврдио нам је да по позиву за, на пример, замену неколико утичница наплаћује два и по евра по једној.

- На више утичница прави се та цена. Ипак, ако ме неко позове да заменим једну утичницу, наплаћујем долазак 1.500 динара стандардно плус 500 динара за рад, који траје пет минута. Па ко воли нек изволи - рекао нам је он.

Поправка крова

Такође, уколико вам, на пример, услед невремена прокисне кров, цена поправке може да варира од 50 до 100 евра.

- Нема тог мајстора који ће вам рећи цену унапред, већ по доласку. Цена се формира по виђењу квара и места, а може да буде од 50 до 100 евра, уколико мора да се мења нека летва јер је пукла, ако се нису само црепови померили. Такође, многи гледају приступ самом крову, разлика је да ли је зграда приземна или на пример шести спрат - објаснио нам је један „сваштара“ мајстор.

Ценовник керамичара

Када вам је потребан керамичар, и он тек по доласку може да каже цену своје услуге. Тако је цена доласка и њима углавном око 1.000 динара. Чишћење бојлера од каменца је око 1.500 динара, а замена грејача исто толико, с тим што се мора узети у обзир да грејачи зависно од произвођача коштају и до 1.200 динара. Замена гумица и славина је, према нашим сазнањима, такође у том опсегу - између 1.000 и 1.500 динара.

Уколико у већ постојеће купатило хоћете да поставите туш-кабину, то ће вас за руке мајстора коштати око 3.500 динара, али је монтажа и демонтажа каде чак 11.000 динара. Ако вам се баш у купатилу деси поплава, одмах се припремите да то неће мало да вас кошта.

- Уколико пукне цев у зиду, то је озбиљан посао, који муштерију може да кошта и до 200 евра. Треба разбити плочице, доћи до цеви, заменити их и вратити све у пређашњи положај - рекао нам је један београдски водовоџија и додао да често пуцају цеви на бојлеру.

Поправка електронике

Уколико вам цркне неки од уређаја, попут веш-машине, фрижидера или шпорета, и у питању је квар на електроници, програматору или мотору, више вам се исплати да купите нов уређај. Поправке се крећу од 10.000 до 15.000 динара, због чега се можда ипак више исплати уложити у нов уређај. Ако вам то мајстор констатује, онда вам свакако не гине да платите долазак мајстора, иако је био узалудан.

"Златне" руке молера

Иначе, у сусрет лету информација која може да занима многе јесте цена - кречења. Хигијенско кречење у бело креће се од око 80 центи до 2,5 евра по квадрату само за руке молера.

Када је у питању струја, најскупља ставка може да вам буде замена осигурачке табле. Ако мењате стару за нову са аутоматским паљењем, то кошта око 50 евра плус материјал (сваки осигурач је 2,5 евра, а има их 10), па тако цео посао изађе око 100 евра.

Економиста Александар Стевановић каже да су веће цене услуга мајстора у успону јер расту и плате.

- Расте цена минималца, расту плате, па тако и цена рада приватника. Такође, поскупљује материјал за рад, порасле су цене различитих метала, грађевинских материјала, цена нафте. Кад се све сабере, поскупљења су негде и оправдана - рекао је он и додао да је још један од фактора који утичу на то велики број мајстора који је отишао у иностранство трбухом за крухом, због чега ситуацију користе они који су овде остали.

Чишћење јаме прави луксуз

Чишћење јаме око 5.000Редовно одржавање простора за одлагање отпадних вода тамо где нема канализације много кошта. Неким суграђанима то је чак и луксуз, јер је просечна цена ове услуге чак 5.000 динара, конкретно на територији општине Палилула. Најјефтинија „тарифа“ за долазак и испумпавање јаме је око 2.000 динара, а најскупља око десет црвених новчаница, што зависи од капацитета камиона.

ГОРАН ПАПОВИЋ, НОПС

Наплаћивање доласка и лажних кварова је превара

О "безобразлуку" мајстора је говорио и Горан Паповић, председник Националне организације потрошача Србије, који је потврдио чињеницу да је цена многих потрошних материјала отишли и до 100 одсто.

- Потрошач мора да зна да пре захтева мајстору мора да има уговор, да зна колико ће услуга да га кошта. Предрачун мора постојати, а ретко ко од мајстора има ценовник. Наплаћивање долазака и узимање новца за кварове који нису кварови су класичне преваре. Проблем код нас је што нема ко да их контролише, а чињеница је да неко мора да им стане на пут - рекао је Паповић.

ИДЕ ЛЕТО, А С ЊИМ И НОВИ ТРОШАК

Сервис клима-уређаја до 3.600

Редован годишњи сервис клима-уређаја кошта од 2.500 до 3.600 динара. Монтажа клима-уређаја је од 9.000 до 15.000 динара, док демонтажа климе кошта од 3.600 до 4.800 динара. Иначе, поправка електронике клима-уређаја креће се између 80 и 110 евра, замена кондензатора од 35 до 55 евра, а допуњавање фреона од 30 до 40 евра. Замена мотора климе иде и до 100 евра. Интересантно је то да мајстори за клима-уређаје посебно наплаћују рад на висини, и то преко три метра без дизалице - чак 30 евра. Такође, излазак на терен код мајстора за клима-уређаје је 15 евра, чак и ако се не обави ниједна услуга сем констатације квара.

(Курир)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)