СЛАТКЕ ДЕСАНКИНЕ ЈАГОДЕ ИЗ ЗАЛОГОВЦА: Гаји их код Варварина, а продаје на пијаци у Параћину

З. Рашић

16. 06. 2021. у 19:40

ДЕСАНКА Ђурђевић из села Залоговац, код Варварина, свакодневно на градској пијаци у Параћину продаје јагоде, а викендом јој се придружују и унуци.

СЛАТКЕ ДЕСАНКИНЕ ЈАГОДЕ ИЗ ЗАЛОГОВЦА: Гаји их код Варварина, а продаје на пијаци у Параћину

Фото: З. Рашић

То је главни извор прихода за ову вредну породицу, њихова производња. Јагоде су засадили на око хектар имања и фамилијарни посао преноси се у наслеђе.

- Још су моји свекар и свекрва гајили јагоде, па смо наставили супруг и ја, деца и унуци. Јагодичасто воће производимо већ више од пола века. Садимо у пластенику и на отвореном. Има доста обавеза и посла око неге, али кад је година добра и приходи су добри, па може да се лепо живи – прића Десанка док услужује муштерију.

На њеној тезги цена је у том моменту била 150 динара за килограм, а јуче је била 200. Дан пре тога 250. Понуда је прилично велика, цена се мења сваког дана, али јагоде у Параћину продају углавном препродавци. Произвођача скоро да нема, тако да је Десанка једна од ретких. А јагода, каже поносно, “чисто домаћа”. Род је ове сезоне добар, мада их је мало мраз закачио. Кад је прва сочна воћка стигла из пластеника, цена је била 500 динара. Сада се продаје јагода на отвореном, а квалитет неоштећеног плода је “прва лига”.

Фото: З. Рашић

- Практично радимо у две туре, а продајемо углавном у Параћину и на велико, код куће. Имамо откупљивача за Русију који долази камионом и вози робу. Досад смо тако испоручили преко хиљаду кила. А и цена је била лепа. Цело наше село Залоговац се бави производњом јагоде, али и купине, малине, вишње, трешње... Ми такође производимо трешње, баш јуче смо и њих имали на тезги – прича Десанка.

Трешња сад држи цену бољу него јагода. Кошта и до 300 динара, док је јагода вредела и упола мање. Без обзира која је црвена воћка у питању, Ђурђевићи су извели лепу рачуницу.

ОТКУПЉИВАЧИ

Док има јагода, има и откупљивача на кућном прагу, па ова вредна породица из околине Варварина одваја и за њих и за пијацу. Наследници, унуци Анђела и Андреј, са радошћу помажу, па ће узгој јагодичастог воћа, уз обуку баке Десанке, имати ко да настави.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)