ДА ЈЕДНОМ ПРЕСУДОМ ОБЕШТЕТЕ СВЕ ОШТЕЋЕНЕ: Колективна тужба омогућава да се грађани лакше заштите од несавесних трговаца

Е. Б. Т.

17. 06. 2021. у 19:21

ИНСТИТУТ колективне тужбе, као механизам заштите потрошача мора да буде садржан у новом Нацрту измена и допуна Закона о парничном поступку.

ДА ЈЕДНОМ ПРЕСУДОМ ОБЕШТЕТЕ СВЕ ОШТЕЋЕНЕ: Колективна тужба омогућава да се грађани лакше заштите од несавесних трговаца

Фото: Танјуг

То правно средство омогућава да се у једном поступку обештете грађани чија су права повређена и казни трговац или произвођач који је то учинио. Ово је став Националне организације потрошача Србије (НОПС), која је недавно изразила најоштрије неслагање са објављеним текстом Нацрта.

Претходних дана је стручна јавност, осим на овај пропуст, указивала и на бројне друге недостатке и најављено је да ће бити урађен нови предлог тог акта. Никица Јовановић из НОПС-а истиче да је институт колективне заштите изузетно значајан када грађанима појединачно није исплативо да сами покрећу и воде судске поступке који трају дуго и неизвесни су.

- Уколико су понашањем трговца, произвођача или било кога другог, повређена права више потрошача, у једном поступку би колективни интерес могао да буде заштићен - објашњава Јовановићева. - Циљ је да епилог буде такав да се сви оштећени потрошачи обештете, а да се казни онај ко је повредио њихова права. Те поступке би водило лиценцирано удружење потрошача.

Фото: Ж. Кнежевић

Из НОПС-а указују да овакав систем колективне заштите и обештећења функционише деценијама у државама ЕУ и то у ситуацијама где грађанима, као појединцима, није исплативо да подносе тужбе због паковања саламе којој је истекао рок, али зато организација потрошача има право и обавезу да то учини против несавесног произвођача и трговца који је на тржиште пласирао тоне лошег производа и тако угрозио здравље и безбедност великог броја људи.

Јовановићева наводи да би колективна тужба могла да се поднесе уколико неко јавно-комунално предузеће наплаћује слање рачуна на кућну адресу што је забрањено законом. Или на пример, против мобилног оператера чији уговор садржи неправичну одредбу, а због које су сви корисници оштећени.

- Министарство правде ни након девет година није у стању да објасни ни дефинише, па самим тим ни да заштити колективна права и интересе потрошача - оцењују у НОПС-у. - Уставни суд је још 2012. одлучио да одредбе Закона о парничном поступку, којим се дефинише тај институт, нису у складу са Уставом, односно да је појам колективног интереса недовољно јасан. Баш тих година грађани су почели да подносе масовне тужбе против банака, а како колективни интерес и даље није "појашњен", појединачна борба са банкама, мобилним операторима, несавесним трговцима и произвођачима траје све ове године. А све би могло да буде знатно једноставније, брже и ефикасније да је колективна тужба, као моћно правно средство, доступна грађанима, односно лиценцираним организацијама које би, након што испуне законом прописане критеријуме, имале право њеног коришћења.

ОТВОРЕНА ВРАТА ЗА КРШЕЊЕ ПРАВА

САДА потрошачи не могу да буду обештећени, а ни трговци или произвођачи нису кажњени уколико повређују права грађана.

- Када ми као организација покренемо колективну заштиту то сада иде као управни поступак који води Министарство трговине - објашњава Никица Јовановић из НОПС-а. - Ту грађани не могу да буду обештећени, а трговцу или произвођачу се само наложи да не чини радњу која повређује интерес потрошача. Како с једне стране нема адекватне санкције, а с друге нема обештећења потрошача, онда су отворена врата да се крше одредбе о заштити потрошача.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)