СВЕГА ТРЕЋИНА СТАНОВА НА КРЕДИТ: Пожељне само хипотеке у већим градовима

Б. Ца.

16. 06. 2021. у 17:05

ПОСЛЕДЊА статистика показала је да се станови на кредит углавном купују у већим градовима, највише у Војводини, па Београду, док се према југу и истоку смањује проценат плаћања станова из кредита.

СВЕГА ТРЕЋИНА СТАНОВА НА КРЕДИТ: Пожељне само хипотеке у већим градовима

Фото Н. Карлић

У Србији је у мају према подацима РГЗ, 35 одсто станова плаћено кредитним средствима. То вероватно не треба да чуди, јер је неписано правило да већина банака у мањим местима као гаранцију при подизању кредита не одобрава хипотеку над станом који се купује, већ у неком већем граду у Србији. По могућству у Београду.

Према статистици Републичког геодетског завода, по регионима, највише су се из кредитних средстава плаћали станови у Војводини - 39 процената, на другом месту је Град Београд - 37 одсто, затим Шумадија и западна Србија са 28 одсто, а најмањи удео кредитниог финансирања станова био је у Јужној и источној Србији - 27 одсто.

Ако одлуче да купе стан, житељи малих, периферних места у Србији често дочека непријатно обавештење у локалним банкарским експозитурама да не желе да им одобравају залог над становима и кућама који су предмет куповине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)