МЛЕКО ТЕЧЕ, А ПРИХОДА СВЕ МАЊЕ: Саветница министра пољопривреде истиче да су узгајивачи крава у банкроту, фармери се оријентишу на пијаце

З. Рајић

16. 06. 2021. у 10:14

ПРОИЗВОЂАЧИ млека су у банкроту због ниских откупних цена, које се нису мењале у последњих шест година. То истиче Сања Бугарски, председница Савеза удружења одгајивача говеда и саветница министра пољопривреде и потпредседника Владе Бранислава Недимовића.

МЛЕКО ТЕЧЕ, А ПРИХОДА СВЕ МАЊЕ: Саветница министра пољопривреде истиче да су узгајивачи крава у банкроту, фармери се оријентишу на пијаце

Фото Н. Живановић

Тежину проблема осећа и на сопственој кожи, јер са мужем на салашу код Куле држи фарму са 200 крава, које дневно дају 2.000 литара млека екстракласе.

- За то млеко добијамо 35 динара по литру са седам динара премије од државе. Произвођачи који не постижу тај квалитет предају га млекарама за 30 и мање динара. То води у чист губитак, јер откупна цена не прати поскупљења сточне хране, струје, воде, горива, ветеринарских услуга и радне снаге - наглашава Сања.

Колико је ситуација неповољна, она илуструје податком да се у последњих седам-осам година није појавила ниједна нова фарма крава музара, а произвођачи који покушавају да одрже своја газдинства већ две-три године су у дуговима према добављачима.

Новица Бабић, из Сивца, код Куле, чија говедарска фарма броји 53 грла, од чега су 20 краве музаре, престао је да испоручује млеко великој фирми због, како каже, катастрофалне цене, закуцане, с урачунатом премијом, на 35-36 динара.

- Раскрстио сам с млекаром после девет година сарадње и окренуо се продаји на пијаци и од куће. Да то није кренуло, распродао бих цело стадо. Млеко на тезгама и у дворишту продајем за 60 динара по литру, а три врсте сира по ценама од 300, 350 и 500 динара за килограм - наводи Бабић.

Председница удружених фармера истиче да је произвођачима млека једини излаз да направе властите прерађивачке капацитете.

- Засад, нажалост, само пет од 14 великих произвођача из Бачке, који су формирали задругу, има визију како да се преусмери на прераду. Остали немају храбрости да се у то упусте и настављају да раде по систему "колико капне". А требало би барем пробати да се део произведеног млека прерађује, а остатак продаје на тржишту - рекла је Бугарски.

ЖАЛБЕ ОТКУПЉИВАЧА

СВИ преговори досад о откупним ценама, изнела је Сања Бугарски, завршавали су се жалбама прерађивача на трошкове, као што је поскупљење амбалаже за јогурт, због чега не могу да плате више. Са циљем да се ипак начини помак, она је за крај јуна најавила састанак произвођача и прерађивача, уз присуство представника Привредне коморе Србије и министарстава пољопривреде и трговине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)