ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА ДОНОСИ НОВА РАДНА МЕСТА И ПРИВРЕДНИ РАСТ: Србија може да буде лидер у области обновљивих извора

Е.Б.Т.

15. 06. 2021. у 17:51

НАША земља може да буде један од лидера у овом делу Европе у области обновљивих извора енергије због повољних природних услова које има.

ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЈА ДОНОСИ НОВА РАДНА МЕСТА И ПРИВРЕДНИ РАСТ: Србија може да буде лидер у области обновљивих извора

Фото Танјуг

Неопходно је да се тај потенцијал искористи за унапређење животне средине, привредни раст, нова радна места и остваривање визије зелене Србије. Ово је данас истакла министарка енергетике Зорана Михајловић поводом Светског дана ветра.

- Наш циљ је да до 2050. године највећи део произведене енергије долази из обновљивих извора (ОИЕ) - навела је Михајловићева. - Али то нису само проценти, већ је важно због енергетске безбедности и квалитета животне средине.

Она је подсетила да су у претходном периоду изграђене ветроелектране снаге близу 400 мегавата, а да се граде још два ветропарка чија је снага скоро 170 мегавата. Србија је, како наводи, процес енергетске транзиције почела у новембру прошле године, када је на самиту у Софији у оквиру Берлинског процеса постала потписница Декларације о зеленој агенди за западни Балкан.

- То је агенда раста која ће обезбедити бржи привредни развој и нова радна места и омогућити да као земља идемо ка климатској неутралности - истакла је министарка. - Доношењем првог посебног Закона о коришћењу обновљивих извора енергије постављен је темељ за брже коришћење потенцијала које имамо у свим видовима ОИЕ. Створили смо услове да сви инвеститори могу да рачунају на брзе и ефикасне процедуре, а да трошкови за грађане и привреду буду одрживи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)