У сусрет новим бонитетним извештајима ЦомпанyWалл открива шта је бонитет и зашто је он важан

Промо

15. 06. 2021. у 12:48

БОНИТЕТНА кућа ЦомпанyWалл најавила је да ће ускоро објавити пресек годишњих извештаја, кроз који ће се показати како су компаније у Србији и региону пословале у прошлој години.

У сусрет новим бонитетним извештајима ЦомпанyWалл открива шта је бонитет и зашто је он важан

Фото: CompanyWall

 Такође, баш због свих изазовима са којима су се сусрели услед корона кризе, привредницима ће и даље бити омогућен слободан приступ финансијском асистенту ЦомпанyWалл Бусинесс уз помоћ којег могу да побољшају своје пословање.

„Бесплатним увидом у највећу базу пословних података у региону, сви занитересовани могу да на једноставан и прегледан начин дођу до тачних и проверених информација о кредитном рејтингу, пословном окружењу и стабилности различитих компанија. Без додатне доплате свима је доступан списак свих актуелних продаја путем јавног надметања, активних поступака стечајева и ликвидације, отворених судских поступака и других обавештења која су неопходна за сигурно и безбедно пословање. На основу ових информација пословни субјекти имају прилику да лакше направе категоризацију и процене потенцијалне партнере“, изјавила је за Бизнис.рс директорка бонитетне куће ЦомпанyWалл, Маја Кљун.

Подаци на порталу ЦомпанyWалл ажурирају се свакодневно и стога пружају реалан преглед и комплетну финансијску слику свих предузећа, па се многи привредни субјекти, фирме, али и државне институције ослањају на њихове податке, бонитетне оцене и сертификацију.

Сертфикат бонитетне изврсности наше компаније, валидно је уверење које се додељује фирмама које задовољавају строге економске и финансијске критеријуме. Бонитетна оцена, коју израчунавамо на основу јасне методологије и анализе финансијског извештаја, заправо је писано сведочанство о позицији на тржишту. Евалуацију бонитета ради тим економских стручњака на основу званичних података који су доступни захваљујући сарадњи коју ЦомпанyWалл бусинесс годинама има са Агенцијом за привредне регистре (АПР)“, нагласила је Кљун.

Фото: CompanyWall

Бонитетне оцене су скуп стандардизованих података који обухватају целокупно пословање привредног субјекта. У ширем смислу бонитетна оцена је мишљење стручњака о економској поузданости привредника. Бонитетне оцене привредних субјеката разврстане су у бонитетне разреде, од највишег ААА - до најнижег ЦЦЦ. Како сазнаје Бизнис.рс, бонитетна кућа ЦомпанyWалл, једини је власник лиценце поуздане класификације највиших бонитетних оцена: ААА, АА+ и А+.

Фото: companyWall

„Подаци о бонитету и бонитетне оцене неопходан су економски инструмент, који се користи у савременом пословном свету као веродостојна рејтинг позиција пословања компаније. Тако се убрзава и поједностављује доношење пословних одлука при избору пословног партнера, али и анализа конкуренције и процена ризика. Ти подаци представљају подршку у поступку финансијске анализе сваког привредног субјекта“, нагласила је Кљун.

Она је истакла да информације једноставно морају да буду доступне свима, а да у свету брзог пословања платформа ЦомпанyWалл Бусинесс омогућава пословним субјектима да доносе брзе и сигурне пословне одлуке.

Користећи исту специфичну методологију финансијске анализе, потврђену регистрацијом на ЕУИПО, којом се служе елитне бонитетске куће у свету попут Стандард & Поор’с (С&П), Фитцх Гроуп и Моодy’с (Биг Тхрее), ЦомпанyWалл овлашћена је за израду бонитетних извештаја, бонитетних оцена и сертификација компанија.

Фото: CompanyWall

Шта је заправо бонитет?

Бонитет је појам латинског порекла, настао од латинске речи бонитас/бонус, што у преводу значи - добар, вредан, квалитетан, ваљан, а уједно представља и скуп особина једног субјекта. Бонитет подразумева формално и материјално својство субјеката које га чине сигурним дужником, и када се ради о банци (у коју се улажу средства) и када се ради о предузећу (коме се даје кредит и слично).

Бонитет се тумачи и као - унутрашња вредност, трговинска платна способност, сигурност одређеног потраживања, способност плаћања и давања кредита и слично, а њему супротан појам је веритет.

Посматрајући бонитет са ужег аспекта, он представља кредитну способност и ликвидност предузећа, а са ширег аспекта представља свеукупну позицију која се састоји од организационе, финансијске и кадровске структуре, позиције на тржишту, пословне репутације и переспективе, развојних програма и слично. Показатељи бонитета се деле у две основне групе: квалитативне показатеље (основна делатност, положај на тржишту, менаџмент, ИТ опремљеност, итд.) и квантитативне показатеље (финансијски и имовински положај предузећа).

Шта је бонитет предузећа?

Према дефиницији, бонитет предузећа подразумева оцену ликвидности и кредитне способности одређене компаније, односно обухвата целокупну оцену која је заснована на анализи завршног рачуна и ситуације фирме. Такође, бонитет предузећа обухвата и оцену вредности наступања инсолвентности одређене компаније у будућности. То се односи и на оцену економских појава у предузећу, унутрашње вредности и слично.

Оцена бонитета често се поистовећује са оценом ликвидности и кредитне способности предузећа. Основни елементи при утврђивању кредитне способности предузећа су анализа стања и кретања прихода и вертикална и хоризонтална структура имовине и капитала предузећа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)