НАЈВИШЕ ШТЕДИША НА КЊИЖИЦИ ИМА МАЊЕ ОД 10.000 ДИНАРА: Штедња порасла пет пута за осам година

Б. Ца.

15. 06. 2021. у 11:25

ВИШЕ од 80 одсто штедиша у Србији, на динарским књижицама има до 10.000 динара, а девизним до 500 евра. Сви ти динари заједно чине мање од процента укупне динарске штедње, јер се огромне, милионске суме чувају на мање од 1.000 рачуна.

НАЈВИШЕ ШТЕДИША НА КЊИЖИЦИ ИМА МАЊЕ ОД 10.000 ДИНАРА:  Штедња порасла пет пута за осам година

Фото Илустрација В. Н.

Према последњим подацима Народне банке Србије, житељи наше земље све више штеде, па је у динарима у последњих осам година повећана готово пет пута и тренутно износи више од 98 милијарди динара. На девизним рачунима, штеди се око 12 милијарди евра. Апели надлежних да се више исплати штедња у динарима, него девизама, очигледно је уродила плодом, па је за годину дана штедња у динарима повећана за око 15 одсто, а еврима за десетину.

Каматне стопе на динарску штедњу крећу се оријентационо око два одсто на период орочења од три месеца, до четири одсто када се новац орочава на три године, док номинална каматна стопа на девизну штедњу за кратке периоде једва прелази нулу.

Када је реч, на пример, о штедњи ороченој на годину дана, без занављања, у последњих осам година било је исплативије штедети у динарима у чак 98 одсто посматраних случајева. У случају орочавања штедње на годину дана и њеним занављањем у периоду од осам година, на уложених 100.000 динара, динарски штедиша би добио готово 39.500 динара, или око 340 евра више од штедише који би у истом периоду на штедњу положио евре у истој вредности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)