ШУТ ГУШИ ПЛУЋА СРБИЈЕ: Бахати инвеститори затрпавају Копаоник смећем и грађевинским отпадом, "Скијалишта" им нелегално дају струју и воду

Ј. Субин - Н. Кочовић

15. 06. 2021. у 10:00 >> 17:53

УКОЛИКО се настави уништавање и бахато понашање људи на Копаонику, Србија ће остати без једне од најлепших планина и највећег ски-центра. Неконтролисана градња, сеча шума и болест која је напала дрвеће, само су мали део велике небриге на Копаонику. Бахатост инвеститора на популарном Копу недавно је поново "испливала", када су на стази Јарам бачени грађевински шут и отпад.

ШУТ ГУШИ ПЛУЋА СРБИЈЕ: Бахати инвеститори затрпавају Копаоник смећем и грађевинским отпадом, Скијалишта им нелегално дају струју и воду

Луксузни апартмани затрпани смећем / Фото Н. Кочовић

Како су нам рекли у Националном парку Копаоник, данас ће бити организовано уклањање отпада, јер је утврђено одакле је и "потекао".

- Пронашли смо из којег су објекта грађевински шут и отпад, а ускоро ћемо утврдити и име власника апартмана који је реконструисан - рекао нам је Мирко Дугалић, извршни директор за чување заштићеног подручја у Националном парку "Копаоник". - Реч је о објекту "Јарам" који има 15 власника апартмана. Утврдиће се тачно који је апартман и чији је. Сав отпад данас ће уклонити радници комуналног предузећа, уз нашу асистенцију.

Градња на Копаонику толико је интензивирана претходних година, да је изглед центра ове најпопуларније зимске дестинације у Србији потпуно измењен. Хипеградња почиње на неколико километара од центра, на све стране су градилишта, а процењује се да их је тренутно више од 30.

Руше се и равнају брда, секу борови, копају темељи, зидају викендице, апартмани, али и луксузни хотели. Број скијаша из године у годину расте, а да би задовољили њихове апетите, нарушава се изглед планине и сече се дрвеће, како би се добиле нове ски-стазе, по свим светским стандардима. Ако се тако настави, имаћемо оголели и бетонски ски-центар, на који ускоро нико неће пожелети да дође.

- Велики је притисак инвеститора и туриста последњих година на НП "Копаоник" - каже Дугалић. - Спорадично се дешава да наруже околину. Против људи који су бацили отпад на Јарму биће поднете прекршајне пријаве. О њиховом трошку биће смеће и уклоњено. Казна за фирме је од 500.000 до два милиона динара. А када се поднесе пријава против грађана, казна се креће од 5.000 до 150.000 динара.

Уништавање Копаоника почело је пре неколико година, неконтролисаном градњом и рушењем четинара како би се направила инфраструктура за ски-центар. Стручњаци истичу да ће овим темпом градње и величином самог скијалишта, број гостију превазићи могућности ове планине. Једна од најлепших планина у Србији постала је главна "мета" српских бизнисмена да тамо инвестирају.

Колико су се у томе бахатили, најбоље говори дивља градња која све више цвета. О томе сведочи и нелегални објекат на Панчићевом врху, који ни дан-данас није срушен. "Скијалишта Србије", упркос решењу Министарства грађевине о рушењу, једно време су дозволила да користе њихову воду и струју.

Чак и ко гради са дозволом, по правилу, не води много рачуна о околини. Често се формирају и мини-депоније грађевинског шута. Онда се на то одлаже пластика, кесе и други комунални отпад. Таква је и депонија на Јарму, на самом ободу борове шуме.

- Овде је довољно да само једна особа баци кесу са смећем, инвеститор или извођач радова одложе шут, па да и остали следе њихов пример - прича нам један од заљубљеника у Копаоник. - На тај начин почиње гомилање смећа, а уколико се не реагује, за недељу или две ето депоније која шаље ружну слику, али и угрожава природу. Одлагање грађевинског шута углавном се дешава током ноћи. Уз то, баца се даље од градилишта, како би се заварала инспекција.

ПРИЈАВА ПРОТИВ "БОНЂОРНА"

КАКО су нам рекли у НП Копаоник, недавно је поднета прекршајна пријава и против власника угоститељског објека "Бонђорно". Овде је рађена реконструкција локала, а сав отпад и шут су депоновали иза објекта.

ОТПАД У РЕЦИ

ЛЕПОТУ и нетакнуту природу несавесним понашањем и одлагањем отпада неретко угрожавају и мештани појединих села на ободима Копаоника. Посебно је угрожена Грашевачка река у чије корито бацају смеће. Свој поступак "оправдавају" нередовним одношењем отпада или недостатком контејнера.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)