ДО ЗАДРУГЕ ЗА 100 ДИНАРА: Капитал који удружени пољопроивредници најчешће уносе је десетострук

Б. Ца

14. 06. 2021. у 15:53

ДА би се основала пољопривредна задруга у Србији потребно је најмање пет чланова, регистровано газдинство и оснивачки капитал од 100 динара. Пола хектара је довољно за регистрацију газдинства, свог или у закупу.

ДО ЗАДРУГЕ ЗА 100 ДИНАРА: Капитал који удружени пољопроивредници најчешће уносе је десетострук

Фото: С. Младеноски

- Ако сматрају да удружени могу да унапреде производњу, имају бољи пласман на тржишту, најмање пет радно способних, када одлуче шта ће радити, треба да организују основачку скупштину и одаберу директора - каже Јелена Несторов Бизоњ, секретар Задружног савеза Војводине. - Закључени оснивчки уговор овере код нотара што кошта неколико хиљада динара. Акта за регистрацију могу да узму и у задружним Савезма. Пријава за оснивање са оснивачким уговором се предају у АПР.

Оснивачка акта се припемају од три до пет дана, овера код нотара чека дан до два и затим да АПР донесе решење још до пет дана.

- Иако је законски минимлани капитал укупно 100 динара, он је у пракси најчешће од 1.000 па до неколико десетина хиљада динара - каже наша саговорница. - Сви члановии не морају да уложе исто, али сви имају једнак глас у скупштини. Новоосноване задруге најчешће имају од пет до 15 чланова, а старије и преко 100. За више од 20 чланова, неопходна је и управни и надзорни одбор.

Само оснивање траје највише десет дана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)