ГОРИВО "ПОДГРЕЈАЛО" ИНФЛАЦИЈУ: Основне категорије априлске потрошачке корпе у Србији поскупеле на месечном и међугодишњем нивоу

Е. Б. ТАЛИЈАН

14. 06. 2021. у 12:00

ТЕКУЋИ раст потрошачких цена у априлу је био највећи месечни пораст после 2017. године. Привредна активност се убрзава, али и инфлација. У априлу у односу на март износила је 1,1 одсто, а у поређењу са истим периодом лане 2,8 процента.

ГОРИВО ПОДГРЕЈАЛО ИНФЛАЦИЈУ: Основне категорије априлске потрошачке корпе у Србији поскупеле на месечном и међугодишњем нивоу

Фото И. Маринковић

Ово се наводи у најновијем броју месечника Економског института "Макроекономске анализе и трендови".

Гордана Вукотић Цотич, аутор прилога о инфлацији, у разговору за "Новости" истиче да је раст потрошачких цена краткорочна појава на коју су утицале околности изазване пандемијом. Прошле године у априлу била је ниска привредна активност односно потражња. У условима слабљења пандемије, дошло је до скока ових параметара.

- До раста текућих потрошачких цена дошло је са оживљавањем привредне активности, али то неће бити дугорочан тренд - каже наша саговорница. - Не значи да ће у јулу да нестане, али у следећим месецима хоће. Када говоримо о међугодишњој инфлацији, она је резултат ниске базе у априлу прошле године, која је била таква због пандемије.

Како у анализи наводи Гордана Вукотић Цотич, инфлација је убрзана у четвртом месецу ове у односу на исти период прошле године, искључиво под дејством привремених фактора. На овакав исход највише је утицао раст цена енергије од седам одсто, у коме је, по доприносу инфлацији, предњачило поскупљење моторних горива од 11,7 процената.

Све основне категорије потрошачке корпе поскупеле су и на месечном и на међугодишњем нивоу. У априлу у односу на март прехрамбени производи су имали вишу цену за 2,6 одсто, а на то је највише утицало сезонско поскупљење свежег поврћа за 18,5 процената. Непрехрамбени производи без енергије су 0,4 одсто коштали више него у марту, зато што је сезонски скочила цена женске одеће за 2,2 процента.

В. Н.

Tekst potpisa

- Енергија је поскупела за 0,6 одсто, јер су моторна горива, услед раста светских цена сирове нафте, поскупела за 1,5 процената - наводи се у часопису. - Услуге су имале вишу цену за 0,2 одсто, зато што је изнајмљивање стана поскупело за 0,6 процената.

На међугодишњем нивоу, непрехрамбени производи без енергије коштали су 2,2 одсто више јер су цигарете, због повећања специфичне акцизе, поскупеле за 3,4 процента лане у јулу и 3,3 одсто овог фебруара. Цену услуга за 2,3 одсто подигли су туристички пакет-аранжмани који су имали вишу цену за 12,4 процента. Прехрамбени производи су поскупели за 1,7 одсто, највише зато што је свеже поврће поскупело за 4,3 процента.

СРБИЈА НА СЕДМОМ МЕСТУ

МЕЂУГОДИШЊА инфлација у априлу у нашој земљи знатно се приближила централној вредности циља од три одсто, испод које је непрестано, још од маја 2019. - наводи се у анализи месечника Економског института "Макроекономске анализе и трендови". Како се истиче, Србија је имала нижу међугодишњу инфлацију од девет земаља ЕУ у марту, а у априлу од шест.

РЗС: ЗА ПЕТ МЕСЕЦИ 3,2 ПРОЦЕНТА

ИНФЛАЦИЈА у Србији овог маја већа је за 0,5 одсто у односу на април, а у поређењу са истим месецом лане за 3,6 процената. Ово показују најновији подаци Републичког завода за статистику.

Потрошачке цене су у односу на лањски децембар повећане у просеку за 3,2 одсто. У поређењу са априлом, у мају су храна и безалкохолна пића поскупела за један проценат, одећа и обућа за 0,8, ресторани и хотели за 0,7. Транспорт кошта више за 0,5, здравство за 0,4 одсто, а стан, вода, електрична енергија, гас и друга горива за 0,3 одсто. Поскупела су и алкохолна пића и дуван, рекреација и култура за по 0,2, а комуникације за 0,1 одсто. Истовремено, цене намештаја, покућства и текућег одржавања стана су пале за 0,1 проценат.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)