КО НЕ ПЛАТИ ШОЛАКУ, ДА ЗАБОРАВИ НА ФУДБАЛ: "Јунајтед медија" није понудила РТС земаљско емитовање утакмица ЕП

Е. Е. Р.

14. 06. 2021. у 09:12

КАКО неко из унутрашњости да види шта се дешавало са данским репрезентативцем Ериксеном, а да нема паметни телефон или домет снажног интернета? Одговор је једноставан - никако!

КО НЕ ПЛАТИ ШОЛАКУ, ДА ЗАБОРАВИ НА ФУДБАЛ: Јунајтед медија није понудила РТС земаљско емитовање утакмица ЕП

Фото Танјуг

Чак и они који имају предуслове, а нису претплатници једне од кабловских мрежа у Србији, не могу да гледају континенталну смотру фудбала, ако не плате монополистима за тај садржај. Компанија "Јунајтед медија" и њен шеф Драган Шолак и не помишљају да бар допусте земаљско емитовање, зашта су откупили права. Чак их никоме нису ни понудили.

Зашто? Јер, изгледа да раде према принципу "или ми дај своје паре, или не можеш да гледаш Европско првенство"!

Наиме, "Јунајтед медија" је носилац комплетних права за ТВ преносе утакмица Европског првенства у фудбалу, укључујући и такозвано земаљско емитовање, иако у нашој земљи уопште нема ту могућност, с обзиром на то да има само канале у систему кабловске телевизије. Притом, ТВ станице са правима да преносе утакмице то раде ексклузивно у систему СББ, који је такође у власништву поменутог Шолака! А грађанима који немају СББ преостало је да, ако хоће да гледају ЕП, опет дају своје паре Шолаку и пазаре његову услугу.

С обзиром на то да више од половине домаћинстава у Србији нису корисници СББ, испада да су жртве бахатости "Јунајтед медије" и газде ове компаније.

Зоран Марковић, одговорни уредник спортског програма РТС, изјавио је да се Јавни сервис жестоко бори да откупи права за све најважније спортске догађаје, али да је жртва нелојалне конкуренције.

- Грађанима Србије ускраћено право да слободно гледају ЕП у фудбалу! Емитер који је купио ексклузивна комплетна права на утакмице није понудио никоме на територији Србије, па ни РТС, да откупи права на земаљско емитовање, дакле ниједној ТВ станици са националном фреквенцијом, како би сви љубитељи фудбала могли да несметано гледају тако важан догађај - изјавио је Марковић и нагласио да је "Јунајтед медија" била у обавези да понуди права на земаљско емитовање.

РТС и његов генерални директор Драган Бујошевић чак су се више пута обраћали "Јунајтед медији" са молбом да откупе део права на преносе утакмица ЕП, али им нико није ништа одговорио! Јавни сервис је од исте компаније одбијен чак и за право да преноси утакмице фудбалске репрезентације Србије!

- Сви јавни сервиси у Европи, па чак и у окружењу, имају права на земаљско емитовање утакмица Европског првенства. Италија, Француска, Грчка, Немачка, Хрватска, Црна Гора... подразумева се да утакмице преноси јавни сервис. У окружењу, једино Србија и Словенија немају земаљско емитовање ЕП, а само у Србији Јавном сервису није чак ни понуђено да откупи права, док се у Словенији једноставно нису договорили око цене - објаснио је Зоран Марковић у Јутарњем програму Јавног сервиса.

ГЛЕДАОЦИ С ПРАВОМ НЕЗАДОВОЉНИ

ЕМИТОВАЊЕ директних преноса спортских догађаја на Јавном сервису гарантује највећу гледаност, најважније фудбалске утакмице гледа од 1,5 милиона до чак два милиона људи, и грађани су с правом незадовољни што не могу да гледају ЕП на РТС. Али, власник права на емитовање уопште нам није ни понудио ту могућност, поручио је Зоран Марковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)