ПОДСТИЦАЈ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ: До краја године слободно кретање радника у "мини Шенгену"

Танјуг

13. 06. 2021. у 11:13

СПОРАЗУМ између државних органа Србије, Северне Македоније и Албаније на основу кога ће бити могућ несметан легалан проток радне снаге у ове три државе, према сазнањима Привредне коморе Србије, требало би да буде усаглашен до краја године, каже за Танјуг саветник председника ПКС Ненад Ђурђевић.

ПОДСТИЦАЈ ЗА ПРИВРЕДНИКЕ: До краја године слободно кретање радника у мини Шенгену

Зграда Привредне коморе

Он је, говорећи о реализацији дела споразума између лидера три земље Балкана, такозваног мини Шенгена, који се односи на слободан проток радне снаге, рекао да је до сада реализована могућност да грађани три земље путују преко граница само с личном картом.

 - ПКС поздравља овај споразум као важан подстицај за привреднике који раде у овим државама. Што се тиче споразума о слободном протоку радне снаге, по нашим информацијама у току је усаглашавање између министарстава унутрашњих послова и других надлежних органа, и одлука о томе би требало да буде донета у другој половини ове година, а најкасније до краја године - рекао је Ђурђевић.

Нагласио је да ће то бити прекретница за Србију, Северну Македонију и Албанију.

 - Надам се да ће се прикључити и остали суседи, јер се осећа недостатак радне снаге у области пољопривреде, грађевинарства и текстилне индустрије. Обраћале су нам се неке италијанске компаније које имају доста проблема са налажењем квалитетне радне снаге", рекао је Ђурђевић.

Он је додао како после пандемије многе међународне компаније које имају своје ланце на Далеком истоку разматрају могућност да ту своју производњу приближе матичним компанијама у западној Европи.

 - Ми као Западни Балкан можемо да будемо занимљива дестинација за такву врсту посла. Међутим, нека студија коју смо радили са Немачком привредном комором је показала да је јако важан предуслов да би компаније дошле да раде овде је квалификована радна снага. Више него цена рада и пореска политика -  изнео је Ђурђевић.

Подсетио је да је ПКС то схватила и кроз организовање дуалног образовања, повезивање привреде са факултетима и школама покушава да тај проблем реши.

Саветник председника ПКС - а је нагласио да комора нема прецизних података о томе колико радне снаге недостаје, али је навео да се осећа потреба за радницима у сезонским пословима, али и код међународних компанија које овде послују.

 - Зна се да ти радници долазе из суседних земаљ, па и из појединих земаља ЕУ, па се тај недостатак некако компензује, али постоји потреба да се то регулише, да су ти људи осигурани здравствено, да им иде стаж - нагласио је Ђурђевић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)