ЖИВА СВИРКА САМО ИЛЕГАЛНО: Прославе и журке свакодневне, упркос забрани да свира музика после 18 часова

Ј. Субин

12. 06. 2021. у 10:31

УГОСТИТЕЉИ у Србији, на основу одлуке Кризног штаба, у 18 часова морају да гасе музику. То, међутим, за многе власнике кафића, сплавова, али и сала за прославе, очигледно не важи.

ЖИВА СВИРКА САМО ИЛЕГАЛНО: Прославе и журке свакодневне, упркос забрани да свира музика после 18 часова

Фото И. Маринковић

Готово свакодневно српска престоница оживљава свој ноћни живот, упркос забранама. Кршење мера не крије се много, јер се стиче утисак да надлежне инспекцијске службе и комунална милиција то више и не контролишу.

Разна удружења угоститеља свакодневно апелују на надлежне да ову меру укину, јер су многи у тешкој финансијској ситуацији, зато што поштују слово закона и забрану. Сумњају и да је прећутно дозвољена организација прослава, журки...

- Збуњени смо оваквим понашањем - каже Слађана Трајковић, заступник заштитника привредника и предузетника. - Све инспекције имају могућност да контролишу поштовање прописа. Нема више смисла да угоститељи не могу да раде и да им се брани музика после 18 часова. Има сигурно људи који ризикују и раде, јер су казне велике, од 350.000 до 450.000 динара. А, ту су и они који могу јер знају да неће да их контролишу. Одржавао се маратон, има људи на утакмицама, непојмљиво је да не дозвољавају музику.

Према њеним речима, угоститељи нису имали много помоћи током пандемије. Кирије су били ослобођени само они који су закупци градских локала. Држава није смањила намете ни на таксе за плаћање башта.

Да би угоститељи радили по закону, мора да буде размак од два метра између столова, до пет особа за једним столом... Кафићи могу да раде са 50 одсто попуњености. Прославе нису дозвољене, осим стручних скупова до 200 људи.

Свадбе, рођендани и журке далеко су од стручних скупова. На друштвеним мрежама свакодневно се рекламирају вечерње журке, али и гости каче фотографије. Инспекције, више, нигде ни на видику.

ПРАВИЛА НЕ ВАЖЕ ЗА СВЕ

ТО што неко организује прославе је проблем инспекцијских служби. Ми смо за принципијелно поштовање уредбе, али смо против тога да буде ограничено пуштање музике. Нека помере ту одлуку бар на 23 сата, рекао нам је Георги Генов, председник пословног Удружења хотелијера и ресторатера Србије:

- Нека музика која свира уживо буде иза неког плексигласа ако треба, али нека је дозволе и после 18 часова. Током пандемије многи нису поштовали мере и законе, па нису били кажњени. Уредба би требало да важи за све. Против смо ограничења за угоститеље, јер нема ефекта да се музика гаси у 18 часова.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)