ПАЛЕ И ДРУГУ ВИСОКУ ПЕЋ: Железара ХБИС у Смедереву планира повећање производње од августа

Ј. Илић

12. 06. 2021. у 11:00

КИНЕСКА железара у Смедереву, после скоро годину дана, ускоро ће покренути производњу и у другој високој пећи, саопштено је из "ХБИС Србија".

ПАЛЕ И ДРУГУ ВИСОКУ ПЕЋ: Железара ХБИС у Смедереву планира повећање производње од августа

Фото Н. Живановић

- Компанија "ХБИС група Србија" планира да 16. августа 2021. покрене високу пећ број један у Смедереву, која је угашена 5. јула прошле године због пандемије и тада актуелне ситуације на тржишту. У протеклих једанаест месеци, радила је само висока пећ број два, што је била добра стратешка одлука. Тренутно су на тржишту челика повољни услови за покретање високе пећи број један, чији ће обим производње зависити од захтева тржишта - наводи се у саопштењу ХБИС-а.

ХБИС је у јулу 2020. зауставио једну високу пећ и због проблема са квотама ЕУ за извоз челика, које су знатно смањене. Према плану, са производњом на само једној високој пећи, пословна 2020. година завршена је са произведена 1,2 милиона тона слабова.

Бизнис-планом за ову годину предвиђено је да се ради такође са једном високом пећи. Ипак, било је најава да би, у зависности од ситуције на тржишту, та одлука могла бити промењена, што се и догодило ових дана.

Стабилизација тржишта је почела у септембру претходне године. После негативног другог квартала 2020. потражња за челиком драстично је порасла. Смањена производња и понуда челика у Европи довеле су и до велике позитивне корекције цена финалног производа, које су наставиле да расту и у првим месецима ове године.

Све ово и исходовало одлуку да се у Смедереви покрене и друга висока пећ.

Током претходних једанаест месеци спроведени су радови на репарацији постројења и оно ће, према сазнањима "Новости" , већ 1. августа бити потпуно спремно за почетак производње.

Обим производње, свакако, зависиће од потреба тржишта јер смедеревска железара производи за познате купце.

Колика ће производња бити, па тако и извоз, зависиће ће и од нове одлуке о квотама на извоз челика, која се, по обичају, објављује 1.јула.

Недавно је стигла најава да ће САД и Европска унија почети да преговарају о укидању тарифа на челик, што би могло да доведе можда могло и до укидања квота и смањења царина за смедеревску железару.

НОВА АГЛОМЕРАЦИЈА У ОКТОБРУ?

ПРЕМА сазнањима "Новости", завршетак изградње новог постројења агломерације у ХБИС-у касни. Према ранијим најавама, ново постројење требало је да почне с производњом 1. јула. Овај рок неће моћи да се испоштује због глобалне пандемије, успореног транспорта делова из Кине, и ангажовања тек трећине потребних кинеских радника на овом капиталном послу.

Постројење које овде сматрају еколошким пројектом без премца у Европи, и које ће бити 50 одсто ефикасније од постојећег старог пола века, требало би да буде завршено у октобру.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)