КИНЕЗИ ВРАТИЛИ ЖИВОТ У БОР: Репортери "Новости" на површинским коповима Рударско-топионичарског басена који је купио "Зиђин"

Бојана ЦАРАНОВИЋ

12. 06. 2021. у 10:00

КИНЕЗИ су вратили живот у Бор. Ово углас кажу сви радници рударско-топионичарског басена у овом граду. Град из којег су људи бежали сада постаје место у које долазе на десетине младих стручњака из великих градова, најчешће из Београда. Када им родитељи дођу у посету, кажу да је тамо ваздух чистији него у престоници.

КИНЕЗИ ВРАТИЛИ ЖИВОТ У БОР: Репортери Новости на површинским коповима Рударско-топионичарског басена који је купио Зиђин

Фото Д. Миловановић

Овај комплекс је купила кинеска компанија "Зиђин" крајем 2018. године, а ускоро ће по стандардима - производњи, опреми и заштити животне средине достигнути ниво осталих рудника ове фирме у свету. Прошле године је у борским рудницима производена 53.271 тона бакра и 1.668 килограма злата. По завршетку пројеката техничке реконструкције предвиђен је годишњи обим производње 180.000 катодног бакра и до пет тона злата.

Ово су у петак изјавили представници "Зиђин копера", који је први пут након уласка на наше тржиште отворио врата за новинаре. Наша екипа је после стручне обуке имала прилику да посети површинске копове Ново Церово и Велики Кривељ. Овај други изгледа буквално као нека непозната планета у свемиру, јер је реч о непрегледним брдима и долинама песка.

- После паузе, коп Ново Церово поново је отворен пре годину дана и намера је да његов капацитет буде 10.000 тона руде дневно - каже Видоје Адамовић, руководилац површинског копа Нови Кривељ. - Откад је "Зиђин" дошао, ситуација се много побољшала, већа је експлоатација и унапређени су технички процееси. После вађења руде, она се вози на уситњавање и млевење и потапања у базене за додатно таложење, транспортује се до Великог Кривеља на флотацију, где се издвајају бакар и остале руде.

Стручњаци процењују да је животни век Новог Церова од 12 до 15 година. На овом копу запослено је много младих геолога, инжењера и осталих стручњака, са свежим дипломама у рукама. Површински коп Велики Кривељ је отворен 1983. године и највећи је површински коп руде бакра и племенитих материјала на Балкану.

- Сваког дана одавде се извади 130.000 тона руде, а на годишњем нивоу то је 46 милиона тона - изјавио је Дејан Митић, управник Великог Кривеља. - Од укупне извучене количине руде, после прераде се добије 10 милиона тона бакра. Овде ради 600 људи.

Фото Д. Миловановић

Коп ради 24 сата, без престанка, током целе године. Процењује се да му је животни век 50 година, али с обзиром на то да је у питању тимочка магматска област, онда ће моћи да се експолоатише наредних 1.000 година.

Компанија "Зиђин" је на нашем тржишту од 18. децембра 2018. године, када је купила 63 одсто власништва РТБ "Бор". Остатак припада Републици Србији. Кинеска фирма планира да укупно инвестира у овај пројекат 1,26 милијарди долара. Осим два површинска копа, на којима су били репортери "Новости", има још два рудника.

У протеклом периоду, према речима Ћувеј Ђина, заменика генералног директора "Зиђин Копера", уложено је више од 72 милиона долара у изградњу објеката за заштиту животне средине, у рудницима и топионици. Како тврди, Борани ће од следеће године дисати чист ваздух.

- Одмах по преузимању, кренули смо у решавање и започели низ еколошких пројеката - нагласио је Ћувеј Ђин. - Засађено је 112.600 садница, рекултивисано 445.000 квадрата земљишта, а решили смо проблем од 22.344 тоне чврстог и 732.093 тона опсаног отпада. Уложићемо још 13 милиона долара за изградњу система за прераду отпадних вода. Гасови из топионице су историјски проблем, за шта су највећи кривци застарела и дотрајала опрема.

НОВА РАДНА МЕСТА

ОД уласка у Србију, до маја ове године, запослено је око 1.500 радника, од чега већина из борског округа. Током преузимања било је 4.970 радника, а маја ове године 5.662 запослених, од чега са факултета у Бору преузето 312 дипломаца. Према речима Хуанга Џијуа, директора сектора за људске ресурсе, затечена нето плата запослених била је 68.160 динара, док је сада просечна зарада чак 91.637 динара. Од новозапослених 98 одсто су житељи Србије, а правило је да се запошљавају чланови породица пензионисаних радника.

Фото Д. Миловановић

ПРЕТОВАРАЊЕ БАКРА У ЛУЦИ БАР

ПРЕДСТАВНИЦИ Луке Бар и компаније Зиђин из Бора најавили су припрему пројекта за коришћење капацитета барске луке за претоварање концентрата бакра из Србије, али и других врста терета у наредном периоду. Стратешки партнер у овом послу биће железничко предузеће "Србија карго". Најављени пројекат односи се конкретно на претоварање концентрата бакра у количини од 350.000 до 400.000 тона у текућој години, уз знатно повећање до нивоа од 700.000 тона у 2022. и 2023. години.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)