ВУЧИЋ У ЈАГОДИНИ: Свечано отварена фабрике Fischer automotive systems (ВИДЕО)

Новости онлајн

10. 06. 2021. у 10:19 >> 11:47

ПРЕДСЕДНИК Србије Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању фабрике Fischer automotive systems у Јагодини.

ВУЧИЋ У ЈАГОДИНИ: Свечано отварена фабрике Fischer automotive systems (ВИДЕО)

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Уживо отварање фабрике погледајте на приложеном видео-снимку:

Председник Вучић је по доласку у Јагодину разговарао са грађанима, те упитао да ли недостаје још фабрика у Јагодини, на шта је добио одговор да би требало "још мало фабрика".

- Фали још фабрика у Јагодини? Сем у Јагодини, још мало у Ћуприји, да се реши фабрика стакла у Параћину, онда остају Деспотовац и Свилајнац - рекао је председник.

Председник је констатовао да ће бити тешко већег улгача довести у Рековац, пошто је то место мало, али и недостаје радна снага.

ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА НОВИНАРА

Председник Вучић је најавио да у понедељак путује у Брисел, када ће увече имати састанке и радну вечеру, а наставак дијалога је најавио за уторак.

- Као што рекох нису лаки дани за нас. Већ у понедељак идем у Брисел. У уторак је дијалог. Увек сам се дивио онима који у спортском смислу, пре почетка утакмице прете како ће неког да разбију и да га униште. Онда кад утакмица почне онда се ствари мало другачије одвијају. Не интересује ме шта причају. Што се мене тиче могао бих да им поручим: "Ако мислите да долазите због ствари које говорите не морате да путујете". Мислим да је дијалог важан, да бисмо обезбедили сигурност и безбедност нажег народа на Косову и Метохији. Ја са тиме не могу да збијам шале. Није њихово о томе да одлучују који ће пут Србија да прихвати или неће. Србија се налази на европском путу и то много испред оних који би да јој држе лекције. Наравно, Србија је независна суверена држава која је ту да штити интересе својих грађана - рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас уверење да ће држава успети да заврши процес истраге убиства новинара Милана Пантића у Јагодини и Славка Ћурувије.

 - Ми смо дали све од себе и лично сам се ангажовао. Наложио сам Верану Матићу да се позабави тиме, као и Комисија и позвао све друге да помогну надлежним државним органима у проналажењу починилаца најтежег кривичног дела -  објаснио је он.

Вучић је, одговарајући на питање да ли су институције завршиле истрагу у случају Драган Марковић Палма, као и да ли је ово данашње заједничко појављивање политички прихватљиво, односно порука истражним органима који воде истрагу, нагласио да се он држи стриктно правних норми.

- Ако је Драган Марковић за било шта крив, он ће да одговара, и нико га неће штитити, ни ја ни било ко други, рекао је у Јагодини председник Србије Александар Вучић одговарајући на питања новинара.

Одговарајући на нападе опозиције о Рино Тинту Вучић је рекао:

- Ја сам и Супермен и Бетмен у исто време. Кад неко нема политику он замену за политику тражи у свему негативном, у проналажењу само негативног и инсистирању на томе да ће неке страшне и ужасне ствраи да се догоде. Што мање знања имају то више инсинуација, неистине и лажи. Не интересује њих напредак Србије, никада их није занимао. Не интересује их ни чињеница да неке од тих еколошких организација плаћају рецимо агенцији из Аустрије да се буне против хидроцентрала, а имају 4.500 хидроцентрала у Аустрији, а ми у Србији свега 100 - рекао је Вучић и додао да је то озбиљан пројекат и да људи морају да буду упознати са свиме.

Говорећи о седници Сабета безбедности УН, Вучић је рекао да су неки покушали да спрече развој и будућност Србије.

- Мислим да су неки то користили не да би говорили о прошлости, већ да би говорили о будућности - да се заустави Србија, а да неким чудом они треба да буду подигнути па макар цену морали да плаћају грађани Србије. Дакле, за нас је важно да будемо окренути будућности, да извучемо поуке из онога што смо ми радили, али и да не газимо по српским жртвама. Што се тиче будућности, ово је будућност, будућност је у фабрикама које ћемо наставити да градимо. То је наша победа.

- Јел сте видели говор једног од представника Уједињених Нација из региона. Тај човек је све време пун мржње говорио о нашем народу. И то о људима који живе и у његовој земљи. Шта онда да очекујете од тих људи. Нису то никакви ни босански, ни хрватски Срби јер то не постоји, то су Срби. Ни ми овде не кажемо српски хрвати, ни српски бошњаци. Само Срби немају право да буду ни Срби - рекао је Вучић и додао:

- Наше је било да се боримо. Борили смо се. Сада иде нова фаза. Борићемо се и у Бриселу. Оно што треба да буде стална фаза је да размиљамо о миру и стабилност.

ДОЛАЗАК НЕМАЧКЕ ФАБРИКЕ ВЕЛИКА СТВАР ЗА СРБИЈУ

Вучић је рекао да је отварање немачке фабрике Фисцхер аутомотиве сyстемс велика ствар за Србију.

- Мораћемо још да се трудимо да свим људима који желе да раде обезбедимо посао. Што више немачких компанија дође, то боље - рекао је он и додао:

- Верујем да ово није крај, надам се да ће се Клаус одлучити да у Србији отвори и фабрику типлова, где има већи део производње. Ми ћемо да помогнемо, а они траже стабилност, добре раднике, као и ниже трошкове. Србија је идеална земља за њих и ја сам му рекао ко год му понуди услове за које мисли да су идеални за инвестицију да ће Србија понудити за 10 одсто боље услове - рекао је Вучић.

Свечаним пресецањем врпце означен је званичан почетак рада фабрике.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ВУЧИЋА

- То господин Фишер не зна, мене мало ко у овој нашој земљи воли и увек сам намргођен, али кад год отварамо неку фабрику, не могу да сакријем осмех. За то живите, за то радите. Све што постигнете у 24 сата на крају свој смисао има у оваквим фабрикама. Зато сам срећан што сам имао прилику да вас упознам и много тога од вас научим, али и да видим да Јагодина има добру будућност. Сећам се, пре 7 година, када сам отварао првупородичну компанију довео у Србију, то је била компанија Доктор Еткер, рекао сам, надам се да није последња. Ми смо од тада отворили много немачких породичних компанија..

- Малопре сам чуо најлепшу вест за Јагодну. Лепа је вест што отварамо фабрику, али најлепша вест, ако сте добро чули, господин Фишер је рекао да ће фабрику типлова да смести не само у Србију, већ овде у Јагодину. То је велика вест за Поморавски округ и за Јагодину. Ја сам му рекао да џабе губи време у околним земљама, зато што, коју год понуду да добије од њих, ми ћемо дати десет пута бољу - и у субвенцијама и у инфраструктури, у свему.

- Веома сам срећан данас и видео сам много младих, дивних људи. Некима је ово прва, некима друга плата у породици. Онима којима је прва, желим да ускоро имају и другу, онима којима је друга, желим да и прва и друга ускоро вуду веће.

- Ми очекујемо ове године стопу раста од 6 посто, тако каже ММФ, надамо се и 7.

- Људи обично говоре како имао излив оних људи који су завршили школе. Ти људи нам се враћају у Србију. Али нам се још увек не враћају радници у фабрикама, тесари, месари. Желимо да нам се ти људи врате.

- Желим Вам све најбоље господине Фишер, а вама, драги радници, желим много успеха, добро здравље и добре, пристојне плате и сигурну будућност у вашој и нашој Србији. Резервну отаџбину немамо, једна је и најлеша је наша Србија - завршио је председник.

ОБРАЋАЊЕ ВЛАСНИКА КОМПАНИЈЕ ФИШЕР

- Ниједна земља није толико економски стабилна као ваша - рекао је власник компаније Фишер.

Рекао такође да у Србији влада инвестициона клима која је више него конкурента, да су људи одлично обучени, а да језичке баријере не постоје.

- Ниво знања о посебним потребама аутомобилске инустрије је одличан - рекао је он.

Навео је да број запослених у згради у Јагодини треба да порасте до 450.

- Дуго година сам ангажован у области образовања у Немачкој. Волео бих то да радим и у вашој земљи, да дам свој скромни допринос. Дозволите ми, председниче, да вам уручим чек од 1, 8 милиона динара за образовање деце.

- Господине Палма, дозволите да вам уручим чек од 1,2 милиона динара за обданишта у Вашој општини и 600 хиљада динара за ватрогасну службу.

ОБРАЋАЊЕ ДРАГАНА МАРКОВИЋА ПАЛМЕ

- Није мала ствар да вас Немачка призна, да данас преко 65.000 Срба ради у немачким фабрикама.

До краја године ће бити запослено 400 људи, рекао је Марковић Палма.

Марковић је рекао да је донета одлука да професор Фишер постане почасни грађанин Јагодине јер је дошао у овај град да изгради фабрику.

Како каже Марковић, у наредном периоду биће донета одлука и да председник Србије Александар Вучић постане почасни грађанин Јагодине.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)